Alles draait om de eenvoud

Inderdaad, Het Goede Doel, maar nu gaat het over Naomi van der Linden, u weet wel, de ster die in Harper’s Bazaar het predicaat kreeg ‘Rising Star’ van het jaar 2022. Zie deze glamourfoto:

Vanwaar mijn aandacht, borrelt het in diverse hoofden. Welnu, net als gemeld bij de geridderde DJ Ferry Corsten, houden we van jongelingen die als het ware opgegroeid zijn met onze kinderen en zichzelf zijn gebleven. Geen verwaande naast hun schoenen lopende engnekken dus. Naomi is van jeugdvriendinnetje een ster geworden zonder sterallures. Met dank aan hun ouders. Deze foto van 16 jaar geleden geeft dezelfde stralende lach weer als bij Harper’s Bazaar.

Geloof me, met links van haar Kaj, rechts Bo-Peter en daarnaast broer Bob, was het ook toen dikke pret. Nog even een stukje motivatie van de jury:

‘Als zingende actrice en als vernieuwende regisseur bestormt ze alle podia die er zijn. Ze werd genomineerd voor een musical award voor haar hoofdrol in The Color Purple, maar ze kiest niet de makkelijke weg. Als die al bestaat. Deze vrouw kiest telkens voor nieuwe uitdagingen. 300 kinderen regisseren op het podium van de Nationale Opera? Een solo-voorstelling? Locatietheater met een oer-Twents verhaal in Hanna van Hendrik? Ook daarin schittert ze. Als vrouw van kleur tussen de koeien en tukkers. En ja, dat benoemen we, want zoals Naomi verkondigt: we zijn niet kleurenblind. Sommige deuren lijken toch gesloten voor vrouwen van kleur. Die deuren duwt ze open, lachend. Haar kracht is dat ze echt altijd positief is en in alles een vrolijke les ziet. We gaan nog jaren naar haar kijken en luisteren en haar voorstellingen bewonderen. Deze vrouw geeft licht, en ze is pas net begonnen.’ -Jurylid Anna Drijver

Dat liegt er niet om. Tussen twee haakjes, moeder Maaike en Astrid kennen elkaar sinds 1985 van de O.K. opleiding in Academisch Ziekenhuis Leiden.

 

Reüniefoto ziekenhuisheldinnen: v.l.n.r. Astrid, Odile, Ingeborg en Maaike.

Zoals de kinderen van Astrid en Maaike weten, met die twee valt niet te spotten! Waar ook niet mee te spotten valt zijn die Qatar wetten. Eerst was alcohol toegestaan, maar nu weer niet. De fans zijn binnen, dus kan het feest beginnen, zij het zonder alcohol.

Gefopt! Nu we toch in Qatar zijn; ik was helemaal vergeten waarom Louis van Gaal mislukt was bij Manchester United, totdat…… Totdat ik hem gisteren in het Engels de buitenlandse pers toe hoorde spreken.

Op de vraag hoe hij de kansen van Oranje inschatte, antwoordde hij “we have a good sjans to becum wurldsjampion”. Ik betwijfel dat, maar daarom zit ik dan ook thuis op de sofa. Nu las ik van de week dat in Amerika de toegestane woordenschat van Scrabble met 500 woorden is uitgebreid, waaronder een behoorlijk aantal die als Bargoens aangemerkt kunnen worden, danwel straattaal. Zie je de scene voor je in Portugal wanneer Louis een potje Scrabble speelt met Truus en hij triomfantelijk ‘wurldsjampion’ neerlegt en euforisch kraait “dubbele woordwaarde”. Ieder ander zou het bord toornig omver gegooid hebben; zo niet Truus. Liefdevol omklemt ze het hoofd van Louis, drukt een kus op z’n voorhoofd en lispelt “hoe heerlijk om getuige te mogen zijn van jouw eenvoud”.