Een week vol tegenstellingen

Wat fantastisch wanneer een bevriende Amerikaan je belt om te vragen of je naar de TV aan het kijken bent. “Huh?” “Yeah, there is this girl, Wuust, she is about to win a gold medal”. Ik heb het hart niet om te vertellen dat dit een herhaling is maar het is fantastisch om te horen hoe de Amerikanen dit beleven. Nederland heeft meer medailles dan de V.S.?!

 Speed Skating Continues To Be Dominated By The Netherlands, But Why?

clip_image001

Dutch and Australian (2nd R) speed skaters practice at the Adler Arena in preparation for the 2014 Sochi Winter Olympics.Reuters

One country, and one country only, exudes unbridled enthusiasm for speed skating: the Netherlands. Ask a Dutchman if the Netherlands has a strong group of speed skaters this year, and he will look at you in shock. Dutch speed skaters consistently have an elite squad, and they have been dominant in the sport for quite some time.

Geweldig toch, alsof je er zelf een beetje aan mee hebt gewerkt! In de tussentijd denken de Amerikanen nu dat hun schatssucces uitblijft vanwege hun kleding:

SOCHI 2014

U.S. speed skaters struggle: Are high-tech suits to blame

clip_image002

Shani Davis (left) of the United States competes during the Men’s 500 m Race 1 of 2 Speed Skating event during day 3 of the Sochi 2014 Winter Olympics at Adler Arena Skating Center on February 10, 2014 in Sochi, Russia. QUINN ROONEY, GETTY IMAGES

Last Updated Feb 14, 2014 1:00 PM EST

SOCHI, Russia — The U.S. speedskating team is desperately trying to make sense of its miserable performance during the first week of the Winter Olympics – and much of the speculation has turned to a new high-tech skinsuit.

The secretive Under Armour suit was developed with help from aerospace and defense giant Lockheed Martin. The Americans unveiled the "Mach 39" just before arriving in Sochi, touting it as the "fastest speedskating suit in the world" and firmly convinced it would give them a big advantage over rival teams such as the Netherlands.

Instead, the Dutch are dominating, the Americans look like they’re skating in quicksand, and everyone is wondering if the suit is actually a drag on performance.

Ja, ja, het kan verkeren! Ivar nam afscheid van het thuishonk van de Northgate High Broncos afgelopen dinsdag; de laatste thuiswedstrijd en de ‘senior’ voetbalspelers, die dus afstuderen, krijgen een mooie ceremonie waarbij ook de ouders in het zonnetje gezet worden. Bitterzoet, zowel voor Ivar als voor ons. Een zeer teleurstellend seizoen, waarbij wederom de machtspositie van een coach tot braakneigingen leidt. Je moet op je tanden bijten om geen kritiek te uiten, omdat het ten laste kan gaan van jouw zoon, die dan niet opgesteld wordt. Een keer heb ik in mijn blog een coach een gehaktbal genoemd, hetgeen via ‘Google’ Translate’ prima vertaald werd. Maar dit jaar was het ergste, nog afgezien van zijn coach kwaliteit, leek het meer dat deze man een sekte leidde dan een voetbalteam. Verplichte maaltijden, op raadselachtige wijze betaald door de coach, verplicht trainen tussen kerst en oud en nieuw. Een speler liet zijn ouders en zusje alleen op hun vakantie naar Brazilie gaan uit angst om uit het team gezet te worden. Een schadepost van $2.350! Een andere speler werd er uitgezet omdat hij wel met vakantie ging. Eindeloos wisselen van “mindere” spelers en het handhaven van favorieten, of ze nou wel of niet goed speelden. Maar het meest ergerlijke/angstige vond ik het gegeven dat Ivar langzamerhand ook een stukje karakter verloor en hoe dan ook de coach en diens merkwaardige capriolen verdedigde. Of, het waren de scheids- en zijn lijnrechters die de schuld kregen van een verloren wedstrijd. Als klap op de vuurpijl op een van hun zeldzame vrije dagen, a.s. maandag, worden de spelers verwacht om 10 uur te trainen en om 5 uur ‘s middags. Hoe kan je een vrije dag nog meer verknallen?! Of hoe kan je een speler nog meer bij zijn familie weghalen? Astrid en ik hebben er met Ivar over gesproken, die van plan was om met een vriend te gaan skieen, en dat weer in wilde trekken. We hebben een beroep gedaan op zijn integriteit en karakter; dus hij gaat lekker naar Lake Tahoe om te skieen en we wachten wel af hoe die waarschijnlijk laatste wedstrijd van het seizoen afloopt. Jakkes! Wat is het dan verfrissend om de discussies aan te horen van de studenten/entrepreneurs van Team Academy bij ons op het consulaat die leiden tot inzicht en een betere verhouding. Ze zijn voor een maand in de Valley om hun entrepreneurship aan te scherpen en contacten op te doen. Waar doet dit je aan denken?

En wéér 2-1

clip_image003

Een aantal jaren geleden verscheen een supportersboek waar de 3-1 nederlagen als een rode draad doorheen liepen. Mocht er een boek verschijnen over dit seizoen dan zullen de 2-1 nederlagen allesbepalend zijn. Voor de vierde achtereenvolgende keer verloren we met die cijfers.

Pijnlijk toch?! Sparta kan de titel vergeten, maar vreemd genoeg heb ik het gevoel dat ze het in de nacompetitie goed gaan doen. Hou me er aan over een maand of wat! Elk jaar krijg ik vanuit Nederland, dit jaar van mijn schoonmoeder, de zeurkalender van Peter van Straaten. Alhoewel ik vond dat de laatste jaren mijn grote held Peter er zich wat al te makkelijk van afmaakte, vond ik dit jaar dat ik de kalenderdagen al gezien had. Klopt dus. Vanmorgen bekeek ik de achterkant en las daar dat deze kalender bestond uit zorgvuldig geselecteerde ‘best of’ cartoons. Mmmmmm…..zo lust ik er nog wel een paar. Astrid en ik hebben zo’n beetje de stille afspraak dat we Valentijnsdag een beetje laten voor wat het is. Maar toch; ik heb gisteren een lekker ontbijtje gemaakt met een zacht 3 minuten gekookt eitje, lekker bakkie koffie en een jus d’orange. Zomaar! En, wat was ik er blij mee omdat die dekselse Astrid een mooie zak met heerlijke chocolade en een prachtige wenskaart op de stoel in mijn auto had geparkeerd. Saved by the bell, zal ik maar zeggen.

SAVED_BY_THE_BELL