Haarlemmerolie

Haarlemmerolie is een middel dat uit de zeventiende eeuw stamt. Het wordt al eeuwenlang aangeprezen omdat het tegen alle kwalen zou helpen.

clip_image002

Wereldleiders op condoleancebezoek in Riyad

RIYAD/LONDEN – 

Leiders uit de hele wereld gaan op condoleancebezoek in Saudi-Arabië na de dood vrijdag van koning Abdullah.

Behalve koning Willem-Alexander en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zijn de Spaanse koning Felipe, de Franse president François Hollande, de Britse kroonprins Charles, de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, de Britse premier David Cameron en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif onder de hoge gasten van de nieuwe Saudische koning Salman.

Zulke berichten bij de dood van deze 90-jarige potentaat doen me altijd enigszins duizelen. Waarom? Omdat het bezit van biezondere rijkdom aan aardolie leidt tot…eh…..het door de vingers zien van:

In Saoedi-Arabië werken circa 1,5 miljoen buitenlandse huishoudsters, die hun werk veelal doen onder erbarmelijke omstandigheden en vaak worden zij uitgebuit. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch komt mishandeling vaak voor. Het Saoedische koningshuis is een absolute monarchie en regeert dus zonder grondwet. Het koningshuis hoeft geen enkele verantwoording af te leggen aan het volk. Het binnenkomende oliegeld gaat rechtstreeks naar deze Saoedische familie. De verschillende prinsen doen op grote schaal aan zelfverrijking en zijn (naar westerse maatstaven) corrupt. De islam heeft een allesbepalende rol in het dagelijks leven. Het puriteinse wahabisme is de dominante islamitische stroming in het land en dat heeft geleid tot een strenge interpretatie van de sharia. De interpretatie van de islam in Saoedi-Arabië is zo dat lijfstraffen (zoals stokslagen en zweepslagen) en onthoofding er geregeld worden opgelegd. De onthoofdingen vinden plaats in het openbaar. Een van de misdaden waarvoor onthoofding plaatsvindt, is tovenarij. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan…. Hoezo ISIS? In ieder geval weten we nu dat aardolie dezelfde kracht heeft als Haarlemmerolie; het lost alles op en maakt recht wat krom is. “We” werden al eerder op het matje geroepen door de heersers van Koeweit wegens een olie incident:

clip_image004

2:55

26 maart Kiele kiele Koeweit (1974) – Duration: 2:55.

Dit is de wereld waarin we leven, een theocratie als Saoedi-Arabie wordt geaccepteerd terwijl Cuba met veel pijn en moeite, dankzij Obama, de relaties met de V.S. gaat normaliseren. Maar ja, Cuba (hoewel geen lieverdjes) is dan ook een straatarm land. Ja, ja, ik begrijp het, ik ga onmiddellijk terug naar mijn luchthartige stijl, ‘t moest me even van het hart toen ik al die wereldleiders zag die over elkaar aan het rollen waren om als eerste Mekka aan te doen. Ook om te lachen is…. Vanmorgen een gesprek via FaceTime (een soort technische Haarlemmerolie van communicatie) gehad met Bo-Peter, die zich inmiddels bij Oma Riet had gemeld en zich daar welwillend liet verwennen. Inmiddels ingeburgerd en gereed om naast zijn ‘International Affairs’ studie in Leiden ook Laanen – The Brand in de BeNeLux te vertegenwoordigen. Deze week een lunch lezing mogen houden voor een BOVAG delegatie van een mannetje/vrouwtje (jawel, dat had in Saoedi-Arabie niet gekund) of 30 en voorafgaand meegelopen met een bezichtiging van de Universiteit van Stanford o.l.v. Stanford Graduate Peter den Hartog:

clip_image006

Peter, tweede van rechts, orerend en zo te zien onder erbarmelijke omstandigheden! Nog steeds onder de indruk van die prachtige Universiteitsgebouwen waar belangrijke vrouwen als Sandra Day O’Connor, lid van het opperste gerechtshof, Condoleezza Rice, de rechterhand van President George W. Bush en Ellen Ochoa, geselecteerd door NASA, die in 1991 de eerste vrouwelijke astronaut van Spaanse afkomst werd. Nou, dat had in Saoedi-Arabie mooi niet gekund . Ik ben een beetje later omdat mijn jongste kleinkind, Felix, zich via Skype even meldde, dat gaat dus voor, ja! Hij wordt 8 februari 13 en daar kan ik helaas niet bij zijn. Maar, dat komt goed. Nu ik toch in die recalcitrante bui ben sluit ik af met Robert Long. Van de week draaide ik weer eens zijn LP ‘Vroeger of Later’ (heerlijk die vynil tikjes) en bij het nummer ‘Mien’ bedacht ik me dat er sinds 1974 nog niet zo gek veel veranderd is!

Mien

clip_image008