Paay en andere dingen die voorbij gaan

Bowie’s lichaam was nog warm toen Patricia Paay de wereld toevertrouwde dat ze seks bedreven had met de bewierookte Engelsman. Mede met het oog op de gevorderde leeftijd van Paay, en veel artiesten uit haar tijd, kunnen we nog het een en ander verwachten uit haar Gouden Gids van bedgangers. Na de ‘B’ van Bowie komt de ‘C’. Wie staat er op de rol? Glen Campbell, denk ik. Zal wel country style geweest zijn; de koe bij de horens vatten. Die andere ‘C’ is te jong; Curry. Oh nee, dat weet iedereen al, was een Curry/Paay reality show. Bowie’s song van 45 jaar geleden moet haar in gedachten hebben gehad; “Queen Bitch”. Een imago om trots op te zijn:

clip_image002

Gisteren in een kroeg afscheid genomen van een van de eerste sound instructors van Ex’pression College, Dave Bell. De nieuwe eigenaren van Ex’pression hebben bedacht dat iedereen die les geeft een Master’s Degree moet hebben. Oftewel hun masterplan om zoveel mogelijk duurdere leraren het pand uit te jagen. Een sound instructor met een Master’s Degree; die kan nooit veel ervaring hebben opgedaan. Buiten de bitterheid heerste er ook veel warmte met betrekking tot de gouden eerste jaren van Ex’pression en dat uitte zich ook in een van de foto’s die van de groep gemaakt werd:

clip_image004

Midden achter, met het droevige gezicht, Dave Bell, die op z’n 65e te horen kreeg dat hij overbodig was geworden, een jaar voor zijn officieele pensioenleeftijd. Sociale jongens die nieuwe eigenaren. Dave was aan boord toen Ex’pression’s eerste klas van start ging, 11 januari 1999. Dit jaar is het 18 jaar geleden dat wijlen Eckart Wintzen me belde om een handje te helpen met de oprichting van toen Ex’pression Center for New Media. Samen met Gary Platt bouwden we iets moois waar veel studenten afstudeerden en prijzen op velerlei gebied wegsleepten, met als hoogtepunt de Oscar van Alex Henning in 2012 voor de visuele effecten van de film “Hugo”.

clip_image005

Zonder Master’s degree……. Nog eentje; begin 2000 moesten wij Jack Douglas inhuren als lab instructor (niet als leraar dus) omdat hij zelfs geen Bachelor’s degree had! Jack Douglas: Producer voor John Lennon, Cheap Trick, Aerosmith, Supertramp, om er maar een paar te noemen.

clip_image006

Jack omringd door de heren van Aerosmith. Jack hield van de studenten, en zij waren dol op hem. U begrijpt het, zoals ik vele malen aangehaald heb:

clip_image007

Voor Gary en mij, twee derde van het illustere oprichterstrio, was het een zoet/zure avond, veel schouderklopjes, verhalen over die goeie ouwe tijd, enzovoort, maar het kon de bitterheid niet wegspoelen van het gegeven dat een unieke school verworden is tot een ordinaire diplomafabriek.     Toch nog even poseren:

clip_image009

Yee Ju was onze eerste aangetrokken commercieele kracht in 1998 en gaf er de brui aan in 2005. Gary is de trotse eigenaar van de Happy Note studio in Berkeley. Thuisgekomen waar een overenthousiaste Tinley me begroette, de realiteit van de dag; Astrid’s ambulance werd na 12 uur sappelen (van 08 tot 20 uur) weer op de weg gecommandeerd, heteen betekende dat ze rond 11 uur uitgeput thuis kwam. Ja, daar stond ik natuurlijk met een kleintje Scotch voor haar klaar, maar vanochtend om 04.00 ging de wekker weer zodat ze haar 05.00 – 17.00 shift kon beginnen. Wat een kanjer! In ieder geval is het grote aftellen begonnen, eind april komt ze in Nederland aan en tekent ze, mede namens mij, de definitieve overdracht van ons nieuwe onderkomen, en overdracht van geld, dat wel! Ik blijf hier nog een week of wat om de laatste details af te kaarten, maar meer nog om Astrid niet voor de voeten te lopen tijdens de kleine aanpassingen aan onze watervilla. Kortom; in het grote geheel genomen bestempelen we ons als zeer bevoorrecht.

clip_image011