Mark Rutte binnen, Singh na 32 jaar cel buiten?!

Even een recapitulatie. Uit m’n column van 19 september 2015;

clip_image001

Jaitsen Singh: wat deze man doorgemaakt heeft valt met geen pen te beschrijven en zijn wilskracht houdt hem in leven. Deze man had al vrij kunnen zijn als hij bekend had, want dan valt er met de aanklager een deal te maken. Immers, dan heeft hij z’n dader te pakken. Jaitsen weigert dat, hij heeft het niet gedaan, dus bekent hij niet. Mede dankzij een negatieve brief van de NL overheid “we nemen hem niet terug” (daar kwam het op neer), werd zijn verhoor tot vrijlating negatief gehonoreerd en komt hij daar over drie jaar weer voor in aanmerking. Dan is hij 74, kan waarschijnlijk helemaal niet meer lopen, en uitgeblust.

Even uitleggen, omdat ik jullie anders verlies: het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) zou april vorig jaar bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) lobbyen voor resocialisatie van gevangene Singh. Helaas lukte dat niet op dat moment omdat het Consulaat in San Francisco niet in staat was om BuZa in beweging te krijgen. PrisonLaw, eigenlijk de enige partij die Singh door dik en dun ondersteund heeft, wendt zich tot de Nationale Ombudsman. Ombudsman vraagt V&J om opheldering, waarna V&J naar BuZa wijst (wat een bekend gevoel!). BuZa, in het nauw vanwege kamervragen, meldt formeel dat ze Singh politiek gaan ondersteunen. Waar heeft dit toe geleid? Minister Koenders trekt een grote broek aan en stelt het gratieverzoek van Singh te ondersteunen. Geweldig toch?! Koenders gaat een brief naar Goeverneur Brown sturen. De volgende truc was bedacht; Minister Schultz bezoekt Californie in november en in haar slipstream zal Consul Generaal Hugo von Meijenfeldt persoonlijk de brief van Minister Koenders (overigens geschreven in San Francisco en ondertekend door Von Meijenfeldt) overhandigen. Helaas, er wordt geen passende datum gevonden en het bezoek gaat niet door. Eerste gemiste kans. Uit mijn blog van 15 november na mijn bijna wekelijkse bezoekje aan Singh:

Het gesprek gaat maar over een ding; het gratieverzoek aan Goeverneur Jerry Brown dat Consul Generaal Hugo von Meijenfeldt persoonlijk gaat overhandigen.

clip_image002

Gaat CG Hugo von Meijenfeldt San Francisco met een mega verrassing verlaten?

Jaitsen Singh praat 2 uur lang op me in om ‘alstublieft’ met Hugo mee te gaan. ‘U kent hem Peter’. Ik beloof hem Hugo vandaag te bellen. Na ruim twee uur ga ik uitgewrongen en met een hug voor Jaitsen de gevangenis uit, en de zon in. Tijdens een klein uur rijden naar huis gonzen de gedachten door mijn hoofd. Zou hij na 31 jaar gevangenis als geschenk voor zijn 71e verjaardag volgende maand het mooiste kado van z’n leven krijgen? Geef hem gratie Goeverneur Brown, de man heeft meer dan genoeg geleden en is bovendien onschuldig!

Von Meijenfeldt is niet in staat om Goeverneur Brown te bezoeken en persoonlijk de brief te overhandigen en schrijft mij het volgende:

“Brown zag tot zijn spijt geen mogelijkheid mij lijfelijk de hand te drukken, maar heeft de ondersteuningsbrief voor de gratie wel persoonlijk door zijn PA in zijn handen gedrukt gekregen en weet inmiddels hoe zwaar dit door de Nederlandse regering wordt opgepakt.”

Tweede gemiste kans. 25 december, het is kerstmis, schrijft Von Meijenfeldt het volgende aan Singh:

“Het meest krachtige signaal zou afkomstig zijn van onze minister-president Marc Rutte. Hij is van plan 31 januari 2016 in San Francisco aan te komen en op die dag of vlak daarna een ontmoeting te hebben met governor Jerry Brown. Inmiddels zijn de signalen van het Governor’s Office dat de ontmoeting doorgaat positief. Er staan heel wat onderwerpen op de agenda, maar ik ben er in geslaagd ook uw zaak op de agenda te krijgen. Een belangrijk aandachtspunt was nog wel het gevaar dat de governor bij het definitief maken van uw Parole request gelijk uw Gratieverzoek zou afwijzen. Die datum ligt namelijk vroeg in januari. Inmiddels ligt er een brief van Ambassadeur Schuwer uit Washington bij Governor Brown om de besluitvorming over beide zaken op te schorten tot de ontmoeting met onze Minister-President Rutte. Op deze manier denk ik er alles aan gedaan te hebben wat in mijn macht ligt uw zaak tot op het hoogste niveau te bepleiten.”

Ook deze brief wordt, als gebruikelijk, door Sr. Consulair Medewerker Marco van Vemden naar Singh gestuurd. Marco is al zo’n kleine 20 jaar bekend met de zaak Singh (ook vanuit zijn consulaire periode in Los Angeles) en kent hem waarschijnlijk van haver tot gort. Okay…….tromgeroffel, gaat het onze Minister-President lukken om Singh vrij te krijgen?

clip_image003

Rutte gaat voor de grootste vis, daar ben ik na het laatste schrijven van Von Meijenfeldt van overtuigd. Toch?! Eigenlijk ben ik best benieuwd hoe ze daar in Las Vegas op zouden wedden. Is drie keer echt scheepsrecht of blijft Singh achter met de grootste kater uit zijn gevangenis leven. We weten het binnen twee weken; allemaal duimen, bidden of wat je geloof ingeeft. Ik heb het Tinley gevraagd, maar die was er niet zo zeker van. In ieder geval een leuk plaatje ter afsluiting van een serieus relaas.

clip_image004