Ritme vinden in 2022 plus 9

Laten we wel zijn, 2022 begon voor ons vrijdagmiddag 31 december 15.00 in Sacramento toen de eerste ‘happy’ wensen vanuit Nederland binnen kwamen. En de beelden van afgestoken verboden (ha, ha) vuurwerk. 21.00 nieuwjaar in New York en – eindelijk- drie uur later in Californië. Wanneer 2022 zich zo voortzet als de eerste twee weken, dan staat ons nog heel wat te wachten. Officieel, volgens de Kamer van Koophandel, ging mijn termijn als bestuursvoorzitter van Dutch Game Garden in. Ik mocht daar veel felicitaties voor ontvangen, waarvoor dank, die me soms deden blozen. Vanuit Sacramento trachtte Astrid van de KLM aan de weet te komen hoe te handelen wanneer de PCR test positief zou zijn. ‘Try our social media’, was de boodschap. Via WhatsApp kregen we uiteindelijk na 30 (!) uur een gelukkig positieve response. Moet je dus niet de avond voor je vlucht proberen. Heel veel dank gaat uit naar vriend Maarten Sierhuis, die ons voor de duur van onze vakantie z’n BMW Z4 ter beschikking stelde.

Foto Paul Nijssen

Royaal heb ik hem mijn Nissan Note ter beschikking gesteld, mocht hij binnenkort in Nederland zijn. Kleiner land, kleinere auto. Toch?! De dag voor onze vlucht de spanning of je al dan niet negatief bent na toelating van de zoveelste neus indringer, ook wel PCR test genoemd. Tevens dien je een ‘bevestiging quarantaineverklaring’ bij je te hebben omdat na ons vertrek afgekondigd werd dat reizigers uit de Verenigde Staten 10 dagen in quarantaine moeten. Ter verhoging van de feestvreugde komt ook het bericht binnen dat het kort geding, wegens de quarantaine, via ‘Teams’ gehouden wordt. Bespaart me een ritje naar Lelystad, maar liever had ik me ‘live’ verweerd. Dan de opluchting dat je ‘mag’ vliegen. Helaas is het iets waar we aan zullen moeten wennen. Pas wanneer je opstijgt heb je het idee dat daadwerkelijk de thuisreis aangevangen is. Er is veel mis gegaan, maar het geluk om Kaj en Michelle (en Charlie)

en Bo-Peter en Tiphanie

zo intens en gelukkig mee te maken overheerst. Op Schiphol wordt niets meer gecontroleerd en de quarantaine kan beginnen, met dank aan buurman Peter Kamp die trouwhartig op ons staat te wachten. 11 januari het kort geding. Het gaat over botsende grondrechten; AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) tegen vrijheid van meningsuiting. AVG wint, Barbertje (Laanen) moet hangen, zij het met een compromis. Er is één persfiguur aanwezig die een on-line stuk schrijft in de Gooi- en Eemlander. Het voelt aan als een opstel van de middelbare school (sorry middelbare scholieren, daar hadden jullie een 5- voor gekregen), waarbij ook nog eens geen hoor en wederhoor is toegepast. Tamelijk irrelevant één van haar opening zinnen:

‘Laanen woont tegenwoordig in Loosdrecht en was in 2018 kandidaat voor D66 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen’.

Slotzin: ‘Daarop zegde de man toe dat hij de naam en foto’s uit zijn blog en boek zal verwijderen’.

‘De man’, dat schreef columnist Eva Hoeke in de Volkskrant wanneer ze het over haar echtgenoot had. Geen enkele mening of ik het weleens bij het rechte eind zou kunnen hebben, zij het AVG verboden. Zo worden klokkenluiders ook afgemaakt. Mocht iemand geïnteresseerd zijn in haar broddelwerk, laat het me weten en ik e-mail het. Uiteraard heb ik inmiddels gevolg gegeven aan het overeen gekomene en beraad ik me hoe verder te gaan met het boek dan wel vervolg in blogvorm. Niet getreurd, zo ging het de eerste helft van één maand in 2022, ik zie de rest van het jaar met vertrouwen tegemoet, en nog met een schone lei ook!