R.I.P. Jos Habraken

Rond 12.30 in de parkeergarage van Target, Walnut Creek galmt mijn mobieltje. Even kijken wie belt…mmmmmm…..m’n schermpje geeft aan ‘blocked’. Toch maar opnemen: “Hallo”. “Dag meneer Laanen, met Jeroen Habraken”. Even flitst het door me heen dat-ie waarschijnlijk in San Francisco is en langs wil komen; “ha, de zoon van Jos”. “Juist, maar ik heb geen goed nieuws, m’n vader is vandaag overleden. Tijdens aankomst in Nederland is hij onwel geworden en heeft een hersenbloeding gehad”. Als een aangeslagen bokser leun ik tegen een van de steunpilaren, wens Jeroen sterkte en meld het nieuws aan Astrid. Jos belde nog op 1e Kerstdag om haar te feliciteren met haar verjaardag, tranen wellen op in haar ogen. Verslagen rijden we naar huis, het winkelen heeft ondanks het prachtige weer al haar luister verloren. Vooruitwerkend in mijn agenda van 2012 had ik de afgelopen dagen net z’n verjaardag ingevuld; 7 januari a.s. zou hij 66 jaar geworden zijn! Ik leerde Jos in 1978 kennen toen we bij Multi Function besloten om het groeiende autobestand te leasen bij Unilease, waar Jos directeur was, zodat onze liquide positie niet aangetast zou worden. Daar ontstond een warme band die nog hechter werd nadat wij de automatisering bij Unilease opleverden:

clip_image002

December 1982: symbolische overhandiging systeem aan Jos middels VT52 beeldscherm (Foto A.G.)

Begin 90’er jaren vertrok Jos, de avonturier, naar Tampa, Florida, alwaar hij een prachtige woning betrok. Jos was een behendige zakenman met veel gevoel voor service, maar op het pad der liefde tuinde hij er nogal eens in, hetgeen hem uiteindelijk een klein fortuin gekost heeft. Rap moest hij zich na een dubbel (huwelijks) debacle met dezelfde Amerikaanse ‘dame’ van een eenvoudiger onderkomen voorzien. Toch was hij dan weer plotsklaps in Nederland met een kado voor baby Bo-Peter (nu 20); de Kwak!

clip_image003

Daar hebben ook baby Kaj (nu 19) en baby Ivar (nu 15) nog lol van gehad. Uiteindelijk werd Sharon de rustige baken die Jos Wervelwind nodig had. Gedurende 2003 en 2006 hebben wij Jos en Sharon bezocht in Tampa, alwaar wij genoegelijk oude koeien uit de sloot haalden.

clip_image004

Bij onze favoriete ‘hang out’ in Tampa; de ‘Oyster Catcher’.

In de loop van de laatste 10 jaar ontworstelde Jos zich beetje bij beetje uit zijn financieele perikelen en monter meldde hij Astrid vorige week dat hij voor de eerste maal met zijn Sharon de kinderen en kleinkinderen tijdens oud en nieuw in Nederland ging bezoeken. Wat een afschuwelijk einde aan een bezoek dat nog moest beginnen. Wat vreselijk voor Sharon die dadelijk moederziel alleen de reis terug naar Florida moet aanvaarden na Jos z’n crematie, a.s. maandag. Onze harten gaan uit naar haar, z’n kinderen en kleinkinderen.

clip_image005

Dag Jos, zakenman, (groot) vader, echtgenoot, vriend, levensgenieter, maar ook: piloot!

Weet dat zoon Kaj met jouw Pilot head phone rondvliegt die jij hem vorig jaar voor een habbekrats verkocht hebt. Jos, voor jou Alan Parsons’ “Brother up in heaven” die wij (Arcade/CNR) in Duitsland uitgegeven hebben in 1997.

clip_image0063:57clip_image007Add to clip_image007[1]

Brother up in Heaven

Comments are closed.