Soms ga je schouderophalend aan iets voorbij wanneer er hoog van de toren wordt geblazen over iets…….dat er al lang is, en dat dan verspreid wordt naar aanleiding van het bezoek van minister Kaag aan San Francisco. Tweet van CG Kunst:
1. Gerbert Kunst?Verified account @NLinSF Mar 26
#NLinSF launches #HollandintheValley: a network businesses, universities and government, to connect Silicon Valley and the Netherlands, jump-starting innovation and talent #NLUSA http://www.hollandinthevalley.com
Voordat ik te horen krijg dat ik niet bepaald vrienden ben met deze consul generaal, dacht ik, laat ik nou niet schrijven dat we het hebben over iets dat in 2010 vanuit het toenmalige consulaat opgezet is. Maar ook dat het onder Gerbert Kunst verwaterd is, waaronder een website die op enig moment totaal verouderd was. Gelukkig waren er mensen zoals Oliver “Olle” Binkhorst die de draad oppakte en meer het aanspreekpunt werd voor startups dan het consulaat. Het was een waar genoegen om vervolgens deze tweet te lezen van Robert Thijssen, voormalige hoofd van het NOST (Netherlands Office for Science and Technology) in San Francisco:
Robert Thijssen? @ThijssenR 15h15 hours ago
Robert Thijssen Retweeted Dutch Ministry of Foreign Affairs
Prachtig dat #HollandintheValley nieuw leven wordt ingeblazen maar wel goed om te weten dat het niet nieuw is maar jaren geleden onder bezielende leiding van de eerste CGSF @BartvanBolhuis en zijn team met oa @BiancainChicago & @TheTrueDutchman al is gestart. Ere wie ere toekomt
Bianca Oudshoff was de voorgangster van Robert Thijssen, eerst in San Mateo (toegangspoort tot Silicon Valley) en later in San Francisco. Jullie mogen twee keer raden wie The True Dutchman is! Zelfs toen dacht ik nog, dat is leuk, maar laat maar. Tot deze kop in diverse bladen me onder ogen kwam:
Minister Kaag zoekt diplomaat ‘Silicon Valley’
Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, zoekt een startupdiplomaat. Deze persoon gaat vanuit San Francisco Nederlandse startups helpen om in de VS door te breken. Dat maakte Kaag bekend tijdens haar bezoek aan de ‘siliciumvallei’.
Het lijkt volledig op het werk dat mijn voorgangster Ella van Gool en ik deden in San Mateo voor het NBSO (Netherlands Business Support Office), voordat het consulaat vanuit Los Angeles naar San Francisco verhuisde, en ik vervolgens als een soort illegaal NBSO bij het consulaat in San Francisco aan de slag ging. Maar wat me er toch toe bracht om erover te schrijven was het volgende:
‘Indicative monthly gross salary: $8,191 (pay scale 9, step 0, based on 40 hours)’
Wat willen ze?! Leren ze dan nooit?! Een startup diplomaat, zij het voor 40 uur, iemand die volledig op de hoogte dient te zijn met wat Silicon Valley te bieden heeft, de contacten heeft en ook over vaardigheden beschikt om startups daar te introduceren voor een ‘armzalig ’ jaarsalaris van ruim onder $100.000?! Dat lijkt veel, voor Nederlandse begrippen, maar weet je wat als laag inkomen in San Francisco bestempeld wordt?
San Francisco: Where a six-figure salary is ‘low income’
San Francisco’s “low-income” threshold is $117,400. (Bron: BBC news, US & Canada, 10 juli 2018)
Zo duur is het daar dus. En, al eerder is er iemand over zo’n bedrag gestruikeld op het consulaat, omdat hij erbij mocht klussen. Dat kan dus niet, liep ook niet goed af, maar is op enig moment wel een ‘must’ wil je overleven. Laat ze Olle Binkhorst, de meest geschikte kandidaat, vragen of hij er wat voor voelt. Oh ja, een middelmatig flatje in San Francisco komt op zo’n $42.000 op jaarbasis. Graag dus ook een vrijgezel voor deze aantrekkelijke job. Het werk is aantrekkelijk, dat wel. Je vraag je overigens af bij wie men te rade is gegaan, vast niet bij een uitgezonden ambtenaar waar de woning voor betaald wordt, of iemand die de ins en outs van de Bay Area kent. Het moest me even van het hart, maar zullen ze het ooit leren?
Weet je wat leuk is? De zorg van een kleine gemeenschap als de onze in Loosdrecht. Daar waar ik voor Tinley’s kleine uitlaatbeurten zorg, daar neemt bijvoorbeeld buurvrouw Yvette haar mee met haar hond, zijn grote vriend Jesse, zodat ze de nodige kilometers kan maken.
Uitgeput. Maar toch horen ze in de verte Dennie Christian al zingen ‘wij zijn twee vrienden’.