Gekkenhuis

Het beeld is eenvoudig te schetsen; donderdag 19 februari 2009 loggen vele tienduizenden HP medewerkers in; een dagelijks ritueel.

Dat er gelijk een memo van CEO Mark Hurd als een ongewenste pop up op hun beeldscherm verschijnt is minder gebruikelijk.

Er gaat een rilling door hen heen, de laatste maal dat hij als zodanig op het beeldscherm verscheen, September vorig jaar, kondigde hij het afdrijven aan van maar liefst 24.700 collega’s.

Echter, dit keer lijkt het in eerste instantie om hem zelf te gaan, hij verkondigt dat hij zijn salaris met zo’n 20% verlaagt, toch al snel het ronde bedrag van $3 miljoen.

“What a guy,” mompelen de meeste HP’ers.

En het overige upper echelon ook zo’n 10 – 15% achteruit, “wow”.

De kicker is echter dat ze praktisch allemaal 5% moeten inleveren.

Maar; geen ontslagen!

image

De netto kwartaalwinst is teruggezakt naar het miezerige bedrag van $1.85 miljard, vandaar.

Meer mensen kunnen ze gelukkig niet missen, en de pijp kan blijven roken (ja, die pijp mag) van de resterende 95% van het salaris.

Een trend?

En laten we wel wezen, zolang mensen als Maddoff, en nu Allen Stanford, vele miljarden laten verdwijnen, is het een kniesoor die zich zorgen maakt over een miljardje meer of minder.

Stanford een 58 jarige flamboyante financier en sport entrepreneur, verdween totaal uit het beeld nadat hij door de Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigd werd van fraude ten bedrage van $8 miljard.

Stanford, met zowel de Amerikaanse nationaliteit als dat van Antigua, heeft miljoenen dollars gedoneerd aan Amerikaanse politici en verzekerde sponsorgelden voor golfer Vijay Singh en de Engelse voetbal ster Michael Owen.

In Antigua is Stanford de eigenaar van de grootste krant en de enige Amerikaan die ooit geridderd is voor zijn vele verdiensten.

Zijn huizenbezit strekt zich uit van Antigua, via de Amerikaanse maaggdeneilanden, tot Miami. Schelm en Robin Hood?

image

Mark my words: nog vele verdwijn miljardairs zullen volgen.

Vol trots heeft Arne het eindelijk tot stand gekomen budget van Californie getekend. Met elastiekjes, plakband en leningen wordt een gaatje van $41 miljard weggewerkt.

Natuurlijk mag Schwarzenegger’s dreiging om 20.000 ambtenaren te ontslaan ook als redelijk doorslaggevend argument beschouwd worden.

Maar, in de kranten wordt er schande over gesproken en koppen als ‘Trap de bums (volksmond: luie reet) uit Sacramento’ voor de gedelegeerden aldaar, is nog vriendelijk. idioten en stommelingen zijn meer gebruikte woorden. Zie ook de bijlage geknipt uit de Times van vandaag.

image

Dat het hier veel langer duurt dan aan de Oostkust heeft waarschijnlijk ook te maken met grotere verdraagzaamheid hier en de meer relaxte atmosfeer (San Francisco versus New York); om van het lekkere weer maar niet te spreken.

Indertijd kwamen populaire vertalingen er aan te pas om dat te verduidelijken. Ik laat ze in het Engels (Amerikaans), jullie begrijpen wel waarom.

NY: Do it right or you’re fired

SF: I’m confident you’ll get it done

NY: Shut the fuck up

SF: Thank you for your input

NY: I’ll cover your ass

SF: Consider me your resource

NY: Local bar

SF: Offsite facility

NY: Unemployed

SF: Consulting

NY: Your plan sucks

SF: Let me share my feelings on this plan

Na de ‘doom and gloom’ van een VC conferentie dat ik van de week mocht volgen, toch nog een glimp hoop: grote plannen met grote investeringen kunnen het momenteel vergeten, echter, kleine investeringen voor goede plannen vinden een Angel.

Meest verkochte properties: Scholen!

Zoals altijd is het motto in de States; economy down, education up!

Last but not least een cartoon van mijn favoriet; Peter van Straaten.

image

Hij geeft voortreffelijk de stemming weer bij de meeste bankiers, VC’s, politici en andere gouddelvers die profiteerden van de schijnbaar onstuitbare zucht naar meer.

We gaan weer een spannend weekje tegemoet!