17; toen en nu

Zo kon het gebeuren dat ik afgelopen zondag met mijn 17 jarige beer van een zoon Kaj uit vliegen ging.

Dat wil zeggen; hij vloog en ik zat er achter.

Nou, als dat geen ‘food for thought’ geeft, dan weet ik ‘t niet meer.

En om te demonstreren dat ik niet alleen ouwe lullen muziek draai, geeft “Metro Station” onderstaand weer wat ik toen dacht: (vergeet niet te klikken).

Metro Station – "Seventeen Forever" Music Video

Ik dacht nog even aan Rober Long en diens “Je bent pas 17”, maar zijn partnerkeuze was toch niet geheel mijn genre.

Niets ten nadele van Robert Long; al zijn vinyl staat nog steeds in mint conditie in mijn album verzameling.

Al vliegend over de Bay Bridge, San Francisco, de Golden Gate Bridge en Alcatraz, borrelde herinneringen in mij op hoe ik als 17 jarige, we schrijven 1963, met mijn Tomos (armeluis Puch) Parijs aandeed.

clip_image002

Samen met mijn broer Aad, en vriend Aat de Boon, reden we uur na uur in de stromende regen; eerst naar Luxemburg.

Aat de Boon was 25 dagen jonger dan ik en werd geboren in het aanpalende perceel in de Van der Poelstraat; yes Sir, in Rotterdam.

Wij waren echte vrienden, maar na uren in de regen, met een vaartje van zo’n 35 tot 40 kilometer kon hij het bloed onder je nagels vandaan halen met zijn gezuig over niemandalletjes.

Zeiknat aangekomen in Luxemburg, ondergebracht in een huurtent die ook het vocht niet bij kon houden, werd de stemming er niet bepaald beter op.

Nadat de primus ook nog eens dienst weigerde, ging ik op m’n gemak een boterhammetje met sardines klaarmaken.

clip_image003

Mijn hele brommerzijtas zat volgepropt met die blikjes, waar ik dol op was.

Aat de Boon was gewoon chagreinig en maakte allerlei opmerkingen over de stank van mijn sardines.

Ik was in opperbeste stemming en nam de rol van zuiger over tot het moment dat Aat zei “nog een opmerking en ik sla je boven op je bek”, hetgeen mijnerzijds een hilarisch gelach ten gevolge had.

En daar kwam Aat de Boon met gebalde vuist op mij afzetten, en er ontstond een waar gevecht, waarbij broer Aad zenuwachtig vredestichtend tussendoor sprong, “jongens, jongens, stop er mee”.                                                  Tussen twee haakjes; wat missen jullie wat niet van deze tijd is? Inderdaad, geen mes, knuppel of pistool aanwezig bij dit robbertje!

Nadat de tent onder de sardines en bijbehorende olie kwam te zitten, inklusief penetrante geur, werd de vrede uiteindelijk mokkend getekend.

Vanaf dat moment werd de drooggarantie verzekering van de tent slechts een regel in de huurovereenkomst en lekte het vrolijk op alle plekken waar de sardines en de olie zich verspreid hadden..

Kaj verstoorde mijn gemijmer door me op het Presidio te wijzen waar George Lucas enige jaren geleden zijn imperium vestigde, amper een kilometer van de Golden Gate Bridge verwijderd.

clip_image005

Toen wist ik plotsklaps weer waar ik absoluut over wilde schrijven vandaag; veiligheid, waar de Amerikanen zo krampachtig bezig mee zijn op vliegvelden.

Na Kaj vastgelegd te hebben voor het nageslacht, met checklist (brandstof op peil, flappen okay, lampen doen het, etc.), en ik tussen de tientallen Cessna’s en Pipercups scharrelde, werd ik als door de bliksem getroffen.

Als regelmatige reiziger doe ik immers geroutineerd m’n schoenen uit, m’n riem af en verdwijnen alle metaalwaren in een bakje tijdens het inchecken op een vliegveld.

Hier in Concord niets van dit alles.

Kaj zei dat ik z’n vader was, waarna men mij gemoedelijk toeknikte om Kaj vervolgens de sleutels van het vliegtuig te geven.

Deze 17 jarige jongen opende vervolgens de deur naar de runway met de hem verstrekte code en papa dribbelde in zijn kielzog mee.

Geen hond meer in zicht; niet om mijn rijbewijs gevraagd ter identificatie, of mijn mobiele telefoon aan- en uitgezet ter controle. Niets, niente, nada, zilch!

Twee weken daarvoor hadden twee Nederlandse vrienden, waarvan een op het laatste moment instapte, zich daar ook over verwonderd.

Toch profilering?

Had ik er zo moeten uitzien om achterdocht te wekken?

clip_image007

Het zat me toch dwars en daags daarna heb ik een e-mail gestuurd naar Homeland Security.

Ik was er van overtuigd dat er met loeiende sirens gereageerd zou worden en dat alle vliegscholen tot nader order gesloten zouden worden.

Interview na interview werkte ik af en de koppen in de kranten en magazines schreeuwden over de ‘alien’ die het gat in de beveiliging gevonden had.

Niets van dit alles, slechts de sound of silence viel mij ten deel.

Er zijn waarschijnlijk duizenden vliegscholen in de Verenigde Staten en neem van mij aan dat het overal van hetzelfde laken een pak is.

Schande!

Overigens gaat het verhaal dat niet controleren (brandstof) ook John Denver de das omgedaan heeft!

John Denver – Leaving on a Jet Plane

Morgen lekker op de boot een cruise maken naar Mexico, H1 en weer.

Drs P Veerpont

N1 ik zal er geen grappen meer over maken maar volgende week kunnen jullie een gouwe ouwe tegemoet zien.

7 Responses to “17; toen en nu”

 1. Paul Claessen Says:

  Ah, de nostalgie!
  Dat doet me denken aan m’n eigen eerste brommer: een Berini M21, die de bovenbuurman, werkzaam bij het Haagse PTT voertuigen-depot, voor mij op een PTT veiling voor 50 gulden had geregeld.
  Heb ‘m eigenhandig ‘opgevoerd’, zodat dat ding over de 60 km/u ging. Een snelheid die, gelet op de afwezigheid van achtervering, niet bijzonder comfortabel was: de vullingen rammelden uit m’n kiezen.
  Okay, ‘t was nu niet bepaald een Tomos, maar ‘t was nog altijd beter dan de Solex van m’n zus. Daar wou je ECHT niet op gezien worden door je vrienden, zeker niet diegenen, die een echte Puch of Kreidler Florett hadden!

  Berini M21
  Berini M21

  Solex
  Solex

  Kreidler Florett
  Kreidler Floret

 2. peter Laanen Says:

  Met die berini zal je ook niet bepaald de meiden mee opgehaald hebben!
  Gave foto’s.

 3. Paul Claessen Says:

  “De meiden” hadden anders achterop mijn Berini aanzienlijk meer ruimte dan op jouw Tomos, als ik dat zo eens bekijk … 😉
  Ik denk dat ik er wel TWEE mee kon ophalen. Zie ik jouw Tomos nog niet doen, of ‘t moeten toch wel HEEL magere meiden zijn geweest!
  Een Tomos: ik herinner ze me nog goed: “willen-maar-niet-kunnen”.

  (Niet aan m’n Berini komen, hè!)

  😉

 4. Peter Laanen Says:

  Rotterdamse jongens; BErt, RInus en NIco. Ook een. leuke groep trouwens, die Berini’s! Maar ja, het blijven natuurlijk een soort lelijke eendjes.

 5. Peter Laanen Says:

  3 Rotterdamse jongens; BErt, RInus en NIco.
  Bllijf er bij dat de brommer niet bepaald sexy was!

 6. Paul Says:

  ROTTERDAM??

  DAMN!

  Denk ik nu al 40 jaar dat ik m’n gemotoriseerde leven op een degelijke Italiaan begonnen ben … blijkt ‘t gewoon uit Rotjeknor te komen.
  ‘k Schaam me dood!
  Wat een ontgoocheling. Dank, Peter!
  Rotterdam??
  *zucht*
  (Nou ja, ‘t had erger gekund. Amsterdam, bv. Je moet er toch niet aan denken!)

  De ‘BE’ blijkt overigens niet van Bert te zijn, maar van Bernd: http://nl.wikipedia.org/wiki/Berini_(merk).

  En nu ik hierboven de Kreidler heb genoemd en getoond, moet natuurlijk diens concurent de ‘Zundapp’ ook genoemd worden (heeft een aantal keren, tevergeefs, op m’n verlanglijstje gestaan. Heb uiteindelijk m’n motorisatie moeten voortzetten met een witgeletterd zwart mini-tje)

  Zundapp

 7. Marco van Vemden Says:

  Prachtig verhaal en die foto van Ben Laanen is echt geweldig! Bevalt zeker wel goed dat surfen vanaf een boot in je blogging pak. Geniet er van! Mooie brommers trouwens. Ik had een Kreidler; 1 naar beneden en de rest omhoog.

Leave a Reply