Boston; more than a feeling!

Mijn allereerste trip naar de Verenigde Staten bracht me naar………Boston! In een staat van opperst enthousiasme ging ik aan boord van TWA 753 die ons van Londen naar Boston zou brengen. We schrijven 25 februari 1975. Het doel van de reis was om met Nederlandse uitgevers een uitgebreide toer langs krantenbedrijven van oost naar west te maken om Digital (DEC) krantenopmaak computers te onderzoeken op bruikbaarheid voor de Nederlandse markt. Helaas werd TWA uiteindelijk ook in een adem genoemd met een terroristisch bomaanslag toen TWA 800 17 juli 1996 (Bo-Peter’s 5e verjaardag) als het ware uiteen spatte met 230 passagiers aan boord.

On the evening of July 17th, 1996, shortly after the sun had set, but while the sky was still light, a Boeing 747-131 jetliner, TWA’s flight 800, was taking off from JFK airport on its way to Paris, France. On board were 230 people.

Approximately 11 minutes into the flight, the 747 was flying at an altitude of 13,700 MSL, or 13,700 feet above sea level. Normally higher at 11 minutes, flight 800 had delayed climbing to make room for another jetliner descending into Rhode Island. The plane was over the Atlantic ocean south of Long Island, New York.

clip_image001

Er ontstonden enorme discussies omdat getuigen beweerden dat het vliegtuig vanaf de grond was neergehaald met een raket, hetgeen onderstaand is weergegeven in een realistisch schets.

clip_image003

Hoe dan ook, het werd het begin van het einde voor TWA (Trans World Airlines), eens een der machtigste vligtuigmaatschappijen van de wereld. Boston had gelijk mijn hart gestolen, en daarmee ook de Boston Red Sox waar ik mijn eerste Amerikaanse honkbalwedstrijd bijwoonde. Ook nu nog kan ik het best velen wanneer de A’s thuis spelen en bijna de helft van het stadion gevuld is met Boston Red Sox fans. Ik hoef niets meer toe te voegen aan wat er deze week al geschreven is over het marathon drama, maar wanneer ik het koppie zie van zo’n jochie van 8 jaar, gezellig uit met z’n vader, die uitelkaar gereten is dankzij deze wreedaards, dan begint mijn bloed te koken. Dat het ook anders kan, bewees een house warming party waar wij vorige zondag voor waren uitgenodigd. Een werk gerelateerde jeugdige makelaar van Perzische afkomst nodigde ons uit om in Sonoma zijn nieuwe huis te bewonderen.

clip_image005

Onder een pergola gezeten genoten Astrid en ik van heerlijke hapjes, bewonderden het bonte gezelschap van merendeel Perzische mensen, terwijl we van de zang en viool genoten van een groepje uit Libanon. Het kan dus wel! Ach, kon ik maar weer eens terug naar mijn kinderlijke geloof toen ‘bommen en granaten’ betekende dat je Kuifje aan het lezen was!

clip_image007

Blij ben ik voor de mensen in Boston, m’n hart gaat uit naar de mensen die gedurende deze rampmarathon ledematen of familieleden hebben verloren.