Koninginnedag in San Francisco

Wij hadden dus de premiere om koninginnedag te vieren op de verjaardag van onze komende vorst, Willem Alexander. En het werd een spetterend festijn met liedjes die jong en oud bekoorden, van ‘Daar bij de molen’ tot ‘Kedeng Kedeng’ van Guus Meeuwis. En dan een knallende afsluiting met Amsterdance! Daarom beneden een collage van kleurige plaatjes, met veel familie leden om aan te geven dat het geen prentbriefkaarten zijn! Allereerst de voorbereiding; Kaj en vriendin Michelle hadden Ivar en gaststudent Jesus zover gekregen om ook mee te doen aan de huidvoorbereidingfase:

clip_image002

Waarschijnlijk is Michelle nog het eenvoudigst te herkennen! Met 2 ploegen togen wij op pad omdat Astrid en Bo-Peter ook dit jaar weer meededen aan de traditionele fietstocht, leidend van het stadscentrum naar de Murphy Molen waar een en ander rondom georganiseerd werd.

clip_image003

Na de Caldecott tunnel waar je links Berkeley aantreft en rechts Oakland, veranderde de staalblauwe lucht waar we zo aan gewend zijn, in de ‘foggy’ atmosfeer van San Francisco. Het heeft wat! Na met veel pijn en moeite voor de auto een parkeerplaatsje te hebben gevonden, bleek al snel dat Ivar en Jesus klaar waren om aan de slag te gaan met voetbalinstructie voor de kleintjes:

clip_image005

Stukje geschiedens; deze molen vormt het centrum van alle koninginnedag aktiviteiten:

clip_image006

Rechts het konklijke molengezelschap; Koningin Henny en Prins Gijs.

The windmill, built at the turn of the 20th century and given as a gift to the City of San Francisco, has recently undergone a lengthy rebuilding. The opening of the windmill was timed to coincide with the traditional Dutch Koninginnedag, a national holiday in the Netherlands celebrating the queen’s birthday. San Francisco’s windmills date to 1902, when the north windmill, known as Dutch Windmill, was built to pump irrigation water into Golden Gate Park. The Murphy Windmill was built in 1905 to pump water to Stow Lake. By World War II the windmills were in a state of disrepair, and the metal inside was removed and melted down for the war effort. Decades of neglect left it in a terrible state of rusted metal and rotted wood. Gerestaureerd dus door Verbij Windmill Construction (de kap werd teruggebracht naar Nederland, dus) en nu weer in blakende gezondheid aan de kust. Wie anders dan molenaar Ben Oude Kamphuis, die zijn geluk niet aan kan, is in staat om ons zo te begroeten als onderstaand weergegeven:

clip_image007

Natuurlijk ontkwamen we niet aan de traditionele polonaise waar de gepokte en gemazelde boerinnen van de East Bay het voortouw namen:

clip_image008

Ergens in de melee zie ik de koppies van Bo-Peter en Kaj, die ook wel eens gek willen doen! Nadat de Grolsch beergarden geopend was ging de pretfactor nog een graadje of wat omhoog, geillustreerd door Kaj, onlangs nog gepromoveerd to corpsman bij de NAVY:

clip_image009

Zoals wijlen mijn geliefde moeder altijd zei: “mannen worden nooit ouder dan 12”. In de tussentijd hield Momsie “De Kloek” Astrid hof met Jesus “ik maak het goed momsie” en Bo-Peter.

clip_image011

Onopvallend vanaf mijn VIP-tafel (zelf als zodanig uitgeroepen) hield ik de binnenstromende menigte in de gaten, vooral nadat Amsterdance aangekondigd was.

clip_image013

Met op de voorgrond het mooie pluizige hoofd van een der DJs; Sam O’Neall, stroomde het publiek naar de Grolsch beergarden en de main stage. Kijk naar www.amsterdance.net als je meer over hun evenementen wilt weten. De Amsterdance crew in aktie, featuring DJ Jesse Voorn, was een waar genoegen om te aanschouwen!

clip_image015

Al met al kan geconstateerd worden dat minimaal zo’n 3.000 mensen ons bezocht hebben! En een van die mensen was de nieuwe Capo di Capi van het consulaat (per 1 augustus); Hugo von Meijenfeldt

clip_image017

Aangezien Hugo nog niet geheel conform San Francisco normen gekleed was (net met echtgenote uit het vliegtuig gerold) geen foto, maar bovenstaand alvast een stukje geschiedenis! M’n huidige baas, Bart van Bolhuis heb ik ook niet vastgelegd wegens melancholieke afwegingen! Kudos voor de organisatoren van dit prachtige geheel ! En ik? Ik kon dit allemaal prachtig illustreren door mij onopvallend door de menigte te begeven!

clip_image018

Afsluitend met ons echte koningslied, hetgeen door opwarm DJ Mark van Brabant snoeihard de ruimte in werd geslingerd en uit volle borst werd meegezongen!

Comments are closed.