Geen vakantie maar business in Mexico!

Dat is weer eens wat anders dan flierefluiten in Los Cabos. De vlucht van Aeromexico bracht me maandag binnen vier uur vanaf San Francisco naar een regenachtig Mexico City. Wat een verademing, na maanden van droogte, maar verwacht had ik het niet. Plv. Ambassadeur Jaap Veerman, een oude bekende van Los Angeles en San Francisco, stond me al op te wachten en voordat ik het in de gaten had waren we per taxi, voor zo’n 16 Euri, bij zijn dienstwoning aangekomen. Gade Petra verzorgde een bakkie leut en na een paar uur waren we weer helemaal bijgepraat. Het volgepakte programma voor de week bracht ons eerst naar een ongelofelijk up-to-date en creatieve onderneming, Popcorn Brain geheten. Geleid door een Nederlander van Chileense afkomst, opgegroeid in Alkmaar en afgestudeerd van de HKU, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Getrouwd met een bekende actrice uit Costa Rica met een Mexicaanse vader die professor is. Vandaar!

clip_image001

SEE RANK

Francis Brunette

Actress | Producer


View Resume | Official Photos »

Francis Brunette Pastor Núñez was born on September 18, 1982, in San José, Costa Rica. Her mother is a Costa Rican Office Manager and her father is a Mexican English Professor. She is the eldest of three sisters, Kristal and Celeste. Even though she was born in San José, she was raised in Heredia, a small nearby city in the Central Valley of Costa …See full bio »

Maar haar rol als producer bij Popcorn Brain legt de firma geen windeieren, en goed gebekt, mag wel geconstateerd worden. Kortom, ongelofelijk succesvol en meer hierover in mijn zakelijke column die ik a.s. maandag in het Engels plaats bij Laanen-theBrand, waar ik uit zal leggen hoe Nederlandse bedrijven in de game- en visual sector hier hun voordeel mee kunnen doen. ‘s Middags bij de ambassade de plannen en visie voor 2015 doorgenomen met een team van gemotiveerde medewerkers. Vervolgens geprobeerd in de gestadig neervallende regen een taxi te bemachtigen, hetgeen uiteindelijk lukte, zij het dat deze met elastiekjes nog net aan elkaar hing. Het verkeer, eh….ja…..na een uurtje of wat billenknijpen raak je er aan gewend.

clip_image002

En, ambassade economisch medewerkster en vertaalster, Josine van den Bekerom, rijdt als de Mexicanen; over wennen gesproken. Voorin gezeten voelde het af en toe aan alsof ik in een 8-baan zat. Maar goed, heerlijk Mexicaans gezeten en ‘savonds nog even de tourist uitgehangen, onderstaand met Jaap voor het Presidentieel Paleis, Zocalo, hetgeen Ivar net daarvoor op College besproken had:

clip_image004

Woensdag vertrek naar Villahermosa (uitgesproken als Bijahermossa, met een slissende s), de hoofdstad van de State of Tabasco. Weer een andere wereld, Nederlands plat en groen, zij het met palmbomen, zeer warm, redelijk vochtig en duidelijk wat armer van aard. Het totaal volgepakte programma voor de Nederlandse hulptroepen strekte zich uit van waterdeskundigheid tot incubator, weer terug naar boortorens, met een kleine omleiding naar transfer van kennis en dat veelal in het Spaans. Overtuigende en indrukwekkende Mexicaanse presentatoren, die bij tijd en wijle het zicht op het werkelijke probleem kwijt waren. Maar, business galore voor het grijpen. Meer hierover a.s. maandag. Op weg naar een business incubatorachtige onderneming, trof mijn oog in de garage van waaruit we de reis ondernamen weer een beeltenis van Guadeloupe, hun maagd Maria, die je overal aantreft, maar zo midden tussen de auto’s……….

clip_image006

Over het business gebouw kunnen we kort zijn, keurig gebouw, maar op de verkeerde plek. Jaap en ik konden na een rit van een klein uur niet anders constateren dat het hetzelfde zou zijn om een hip gebouw neer te zetten tussen Almere en Lelystad met niets anders er omheen dan een hek.

clip_image007

Het hoogtepunt die dag was de lunch bijeenkomst (drie uur ‘s middags, dat wel) bij de goeverneur van de Staat Tabasco, Alles traditioneel, maar to the point toen het op zaken aankwam. Veel business mogelijkheden voor NL bedrijven, en daar waren we ook voor gekomen. Geflankeerd door Jaap en uw notulist ging goeverneur Arturo Nunez Jimenez zeer gewillig met die direkte Nederlanders op de gevoelig (eh, nou ja, iPhone) plaat.

clip_image009

De rollen van de overige belangrijke figuren op deze foto, zeker voor het Nederlandse bedrijfsleven, leg ik (als eerder aangekondigd) a.s. maandag uit. Kunnen we van de foto die ik dan plaats tevens het spel ‘vind de 7 verschillen’ maken! Gisteren redelijk uitgeput heerlijk thuis gekomen. Dan weet je zo’n hond als Tinley te waarderen, haar staart ging nimmer sneller heen en weer. Tot slot; geweldige kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, en terwijl ik in de lucht hing op weg naar huis, verloste Astrid nog even een vrouw op het toilet van een baby.

clip_image011

Dat brengt alles weer in perspectief. Toch?! Heb een grandioos weekend!