Supreme Court: Same-Sex marriage nationwide

Het opperste gerechtshof in de Verenigde Staten heeft beslist; gelijke rechten voor elke mens dat wil trouwen, ongeacht sexuele geaardheid.

“No longer may this liberty be denied,” Justice Anthony M. Kennedy wrote for the majority in the historic decision. “No union is more profound than marriage, for it embodies the highest ideals of love, fidelity, devotion, sacrifice and family. In forming a marital union, two people become something greater than once they were.”

Nou, daar zijn de Republikeinse presidentskandidaten het niet geheel mee eens:

clip_image001

Mike Huckabee, the former governor of Arkansas, at an event in Orlando this month. On Friday, he said he was determined not to bow to a same-sex marriage decision that he sees as illegitimate. CreditJoe Raedle/Getty Images

Huckabee gooide nog wat olie op het vuur door te melden dat er natuurlijk lafhartige politici zijn die met een witte vlag gaan zwaaien ter overgave. De Republikeinen hebben hun handen er behoorlijk vol aan! In de Bay Area (ruimdenkend) hield de San Francisco Business Times een enquete:

Results: Do you agree with the Supreme Court’s same-sex marriage decision?

80% Yes – 17% No – 3% I don’t know

We zullen zien hoe de conservatieve delen van de V.S. reageren, maar wel is van belang om te weten dat de zonen Laanen, voor zover ik weet nog meer hetero dan hun beminde vader, in 2008 in opstand kwamen tegen een wetsvoorstel, de z.g. Prop. 8, dat “same sex” huwelijken wilde verbieden.

clip_image002

Bo-Peter (l) en Kaj gingen in Berkeley de straat op om duidelijk hun mening weer te geven. Overigens heeft Kaj nog niet gereageerd op mijn vraag of hij nu zou gaan trouwen. Nou ja, het is natuurlijk 7 jaar later! Wel waren Astrid en ik berentrots op onze jongens die zich ontpopten als daadwerkelijke activisten, daar waar vele salon protesteerders ingezonden stukjes al moedig vonden. Gisterenavond hadden we een reunie van Ex Ex’pression College collega’s in onze favoriete uitgaansgelegenheid, the Town House in Emeryville. Ook enige (nog) daar werkende employees waren aanwezig, en tijdens de borrel kwamen de verhalen los hoe deze eens zo prachtige parel van een college vakkundig in de grond wordt geboord onder het nieuwe regime. Het begin (1999):

clip_image004

Een school zo mooi gebouwd qua studios dat beroemdheden als Bon Jovi, Jack Johnson, David Grohl, Train, etc. er optraden, en een filmster als Woody Harrelson zijn naam verbond als advisory board member. Nu een plek waar links en rechts belangrijke faculty hoofden ontslagen worden en e-mails niet rechtstreeks het pand mogen verlaten. Een plek waar angst heerst. Het doet pijn om na 17 jaar te moeten constateren dat een school die een Oscar winnaar als Alex Henning (Visual Effects “Hugo” 2012) heeft voortgebracht onder nieuwe eigenaar SAE een inspiratieloze hoop stenen is geworden. Het is nu een eer om een Ex Ex medewerker te zijn en te kunnen praten over, inderdaad, die goede oude tijd. Triest, maar een gegeven. Ook de gerant van the Town House kreeg de kriebels van al die debatterende mensen en probeerde ons de tent uit te krijgen. Dat mislukte en zijn vuile blikken konden ons niet deren. Moet gezegd worden dat de bartenders het wel goed aanvoelden en “invulden”. Ik had eigenlijk ter afsluiting reacties van een aantal (Ex) Ex medewerkers die er niet konden zijn (via de Ex Ex facebook page) willen weergeven, maar laat het maar achterwege uit angst dat het hen kan beschadigen. Toch opgewekt naar huis getogen met mijn lieve BOB Astrid, omdat prachtige herinneringen nu eenmaal niet uitgewist kunnen worden, en net als veelal bij een begrafenis werden die hersenopnames keer op keer ter berde gebracht.

Dean Martin ~ Memories are Made of This (HQ)