Nationale Ombudsman, Jaitsen Singh en BuZa

clip_image001

Gaat het mis tussen u en de overheid? Wij staan voor u klaar

Ja, ja, mooie slogan! Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen; zinvol of zinloos?! Onderstaand hun reaktie die op zich voor zichzelf spreekt:

Geachte heer Laanen,

Dank u voor uw brief van 5 juni 2016. Daarin schrijft u dat u namens de heer J.J. Singh een klacht indient over het ministerie van Buitenlandse Zaken. U klaagt over de gebrekkige en nalatige consulaire bijstand van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en tevens over het feit dat uw vragen aan het ministerie niet beantwoord worden . U vraagt de Nationale ombudsman om uw klacht in behandeling te nemen. Graag informeer ik u over de behandeling van uw brief.

Is onderzoek naar uw klacht mogelijk?

Wij stellen op dit moment geen onderzoek in naar de klacht, omdat u deze klacht nog niet hebt ingediend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wij nemen de klacht pas in behandeling als het ministerie de klacht eerst heeft behandeld. De Nationale ombudsman vindt het namelijk belangrijk dat het ministerie eerst zelf de kans krijgt om de klacht naar tevredenheid van de heer Singh op te lossen.

Wij hebben uw brief daarom doorgestuurd naar het ministerie met het verzoek de klacht te behandelen. Het ministerie is verplicht de klacht van de heer Singh binnen zes weken te behandelen. Die termijn kan met vier weken worden verlengd. In dat geval moet het ministerie u laten weten dat de behandeling van de klacht langer duurt.

……….Klacht nog niet ingediend bij het ministerie……..Je vraagt je af of die lieden uberhaupt het klachtenpakket hebben doorgenomen gedurende de ruim 6 weken tussen indiening (aangetekend) van het pak aan papieren, inclusief een uitgebreide, handgeschreven vele pagina’s tellende klacht van Singh, en dit algemene schrijven. Of de brieven die Singh’s zuster Sieta schreef en waar nimmer op werd geantwoord. Ook bij de Ombudsman ingeleverd. Ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt me een prima reaktie om op Singh’s klacht(en) te reageren. Daar komen dezelfde nietszeggende antwoorden dadelijk weer vandaan die ze ook reeds aan leden van de tweede kamer verschaft hebben. Je krijgt geen enkel direkt antwoord op gestelde vragen. Ministerie binnen 6 weken…..bla, bla…..4 weken verlenging mogelijk, bla, bla. Tegen de tijd dat de Nationale Ombudsman een uitspraak doet (of niet) hebben we inmiddels een andere regering en zitten die ouwe makketakkers inmiddels op comfortabele posities in het bedrijfsleven. Ik vraag me af of ze sowieso bij de Nationale Ombudsman weten hoe het bij BuZa werkt. Dat je alle correspondentie dient te richten aan het consulaat waar de gedetineerde onder valt. Nou, lees nog maar eens de Luimen na die ik daar al over geschreven heb! “Waterverf” zou wijlen Wim Sonneveld als reaktie gegeven hebben. Oh ja, wanneer de reaktie van BuZa komt (stel je voor dat ze plotsklaps behulpzaam worden) dan is het exact een jaar nadat ik Jaitsen Singh voor het eerst in San Quentin bezocht heb. Astrid ging me voor, maar ik wilde pas gaan nadat ik me er meer dan redelijk van overtuigd had dat Singh onschuldig was. Geen ramptoerisme, zoals ik anderen heb zien doen. Luim 401 gaat dus uitsluitend over Singh en daarom nog maar eens zijn onderkomen in beeld, en na een briljante week in Loosdrecht ken ik het verschil als geen ander! Slaap zacht Nationale Ombudsman, Minister Koenders, voormalige CG Hugo von Meijenfeldt en al die andere lieden van BuZa die sinds Singh’s ingevangenneming hem of loze beloften hebben gedaan, danwel hem hebben laten rotten in de diverse gevangenissen die Californie rijk is. Shame on you!

image