Wanneer je weet hoe de hazen lopen

De conclusie van het onderstaande is dat een wraakzuchtige Consul Generaal (Gerbert Kunst) een negatief advies afgeeft inzake een toekomstige medewerker (mijn zoon), die mondeling al aangenomen was. Hij heeft echter de pech dat ik als geen ander weet hoe de procedures lopen, niet alleen intern bij het consulaat, maar ook juridisch wanneer het in Californie op het inhuren van mensen aankomt. Dat komt omdat ik niet een passant ben als dit soort lieden, die slechts vier jaar blijven en zich eerst maandenlang in moet werken, en de laatste zes maanden van hun verblijf zich alleen maar zorgen maken over hun volgende post. Of wordt het een enkeltje Den Haag? Maak dus allereerst kennis met Gerbert Kunst:

clip_image001

Voorheen direkteur van Europese en Internationale aangelegenheden in Den Haag. Bijnaam bij zijn departement: ‘de apotheker’. Ja, ik heb hem slapjanus genoemd tijdens mijn interview bij BNR

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10318218/als-er-niet-snel-iets-gedaan-wordt-eindigt-hij-in-de-kist

Waarom? Omdat hij vorig jaar augustus, vers aangekomen als Consul Generaal, een e-mail van mij inzake de 33 jaar onschuldig vastzittende Jaitsen Singh door BuZa in Den Haag liet beantwoorden (“U woont nu in Nederland”), terwijl ik gevolmachtigde ben van Singh. En dat niet alleen, hij wilde ook het verzoek niet inwilligen om Singh alleen te bezoeken, dat deed hij alleen aan het handje van consulair medewerker Marco van Vemden, die toen hij nog in Los Angeles zat Singh jarenlang niet bezocht heeft. Maar goed, later hier meer over, want het gebeurt niet vaak dat een zoon moet boeten omdat de vader, ik dus, probeert het beste voor een gevangene te bereiken die door de overheid in het verleden schrikbarend in de steek gelaten is. Ik schets het met opsomming van feiten, zonder al te droog te worden, waarbij een digitaal pad bewandeld wordt dat geen openingen laat voor discussie. Zo kon het gebeuren dat zoon Bo-Peter solliciteerde bij het NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) in San Francisco, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken (EZ), dat succesvol buitenlandse bedrijven die zich in Europa willen vestigen beweegt om naar Nederland te komen. Natuurlijk was een gunstige belastingregeling daar onderdeel van, maar toch. 16 maart werd die vakature opengesteld en 17 maart stuurde Bo-Peter zijn aanvraag in. Na de eerste schifting werd hij 15 april om 19.00 per skype video geinterviewd door Director Western US and Canada John van den Heuvel en Director Jasper Smit.

clip_image003clip_image005

Na een 45 minuten durend interview met deze ex-collega’s van mij, kreeg hij 19 april de uitnodiging voor een tweede interview met Marco de Vries, Head of San Francisco Office & Dep. Executive Director North America. Belangrijk baasje dus! Dit vond plaats op 27 april om 18.00.

clip_image007

Marco, ik moet zeggen dat mijn eerste tip zou zijn om deze Soprano’s foto niet te gebruiken als ‘trekker’ op LinkedIn, maar dit terzijde. Wellicht speelt Marco’s Chicago verleden daar een rol in. Wederom een video Skype call, en nu maar liefst van 70 minuten. Unaniem gesteund door alle voorafgaande belangrijke mensen kreeg Bo-Peter een uitnodiging voor het laatste en belangrijkste interview, dat met Jan-Emile van Rossum Executive Director North America. Hoger kun je niet gaan daar!

clip_image008

Pedante man, maar tot voor kort niets op aan te merken. Dit skype interview vond 1 mei plaats, eveneens om 18.00 (alle tijden lokaal in Nederland). Wederom een zeer uitgebreid interview van 70 minuten, waarna Jan-Emile hem aan het eind zijn zegen gaf om de positie van Assistant Area Director te bekleden. Detail; Jan-Emile was zeer geporteerd van het gegeven dat Bo-Peter een Eagle Scout is vanwege het feit dat hij een zoontje bij de scouts heeft. Kat in het bakkie lijkt het wanneer eerder genoemde Sopra.. eh.….Marco de Vries om 21.13 dezelfde dag belt en Bo-Peter formeel de positie aanbiedt. Tevens vraagt hij naar zijn reisplannen, waarna Bo-Peter zegt dat hij per 30 mei naar San Francisco kan vliegen. Marco vertelt dat Bo-Peter eerst met de andere aangenomen Assistant Area Director, wiens naam ik uit pieteit maar niet noem, een week training in Den Haag dient te ondergaan, waarschijnlijk per 29 mei. En of hij ook de andere kandidaat wil steunen indien hij vragen zou hebben over het dagelijks leven in San Francisco. Uiteraard stemt Bo-Peter daar zonder enig probleem mee in.

clip_image009

Inderdaad, toen begon de strontkar op hem af te komen, immers, je wordt nooit overreden door een Ferrari. Na 1 mei werd het verdacht stil. Zo stil dat Bo-Peter 9 mei een e-mail schrijft naar Marco de Vries (er even bijblijven, ja) waarin hij vraagt wat er aan de hand is na de ‘duim omhoog’ van Jan-Emile van Rossum en of hij additionele informatie moet verstrekken, en dat hij staat te popelen om te beginnen. Response: GEEN. 13 mei, 18.23 facetime call naar Marco de Vries: wordt NIET opgenomen. 16 mei, 19.39 WhatsApp bericht naar Marco de Vries. GEEN antwoord. 22 mei, 20.09 Marco de Vries belt en in een drie minuten rammelend bericht serveert hij Bo-Peter af met een warrige verklaring over z’n vader en excuus dat het zolang geduurd heeft. Onze held heeft na drie weken moed verzameld en gooit het er in een keer uit. Dat is dus de avond dat ik in Groningen naar mijn hotel liep, mijn vrouw belde en ongelofelijk boos werd toen ik dit hoorde. Nadat mijn zoon twee maal per e-mail om opheldering gevraagd heeft komt Marco de Vries met de volgende e-mail op de proppen:

From: Marco de Vries <devries@nfia.com>

Sent: Wednesday, May 31, 2017 8:26:45 PM

To: Bo-Peter Laanen

Subject: RE: NFIA Assistant Director

Beste Bo-Peter,

Op basis van nader intern overleg hebben we besloten om je niet door te laten gaan naar de volgende ronde van de sollicitatieprocedure. Maandag 22 mei heb ik je gebeld met deze mededeling en op jouw verzoek toelichting gegeven op onze beslissing. Helaas staat ons besluit vast en kunnen we hier verder niets aan toevoegen.

We wensen je uiteraard veel succes met het vinden van een andere baan.

Nu wordt de anders zo evenwichtige Bo-Peter echt boos en schrijft het volgende:

From: Bo-Peter Laanen <blaanen1@jhu.edu>

Date: 2017-05-31 22:26 GMT+02:00

Subject: Re: NFIA Assistant Director

To: Marco de Vries <devries@nfia.com>

Cc: "peter@laanen-thebrand.com" <peter@laanen-thebrand.com>

Beste Marco,

Jouw e-mail heb ik enige tijd op me in laten werken en het moet gezegd, je bent de eerste persoon in mijn leven die zo tegen me gelogen heeft!

1 mei j.l. kreeg ik, na een laatste interview met Jan Emile van Rossum, de ‘thumbs up’, waarna jij me om 12.13 PST me in een negen minuten durend gesprek telefonisch mededeelde dat ik de baan had en me waarschijnlijk 29 mei in Den Haag zou moeten melden ter voorbereiding.

Met Washington, DC, zouden verdere voorwaarden besproken worden.

En, vergeet niet dat ik unaniem door jullie aan Jan Emile was voorgedragen.

Nadat je me drie weken aan het lijntje hebt gehouden, en zowel mijn bevestigende e-mail d.d. 9 mei, als mijn telefonische poging d.d. 13 mei negeerde, belde je me 22 mei, en in een gesprek van drie minuten meldde je me dat ik de baan niet kreeg, en het iets met mijn vader te maken had.

In mijn e-mail van 23 mei vroeg ik de reden hiervoor, maar dat het wel iets met mijn vader te maken had, danwel Singh.

Op deze e-mail heb je nimmer antwoord gegeven.

Nu kom je dus met deze e-mail met "op basis van nader intern overleg……etc.", en wederom heb je niet het lef om een verklaring te geven.

Wellicht ben je degene die de klappen moet opvangen, maar het getuigt niet van enige oprechtheid.

Behalve het bovenstaande in het gesprek van drie minuten, heb je geen enkele toelichting gegeven omdat je geen reden hebt.

Om duistere redenen ben ik verwijderd uit het proces en ik zeg je bij deze dat je bereid dient te zijn om een en ander onder ede te verklaren.

Ook zeg ik je dat het digitale pad aan alle kanten naar bovenstaande conclusies leidt.

Afsluitend, het gaat jou verder goed, je zult het nodig hebben!

Weet je wat nou de crux is, Marco de V. (zo komt het in de krant) heeft nog steeds niet de ballen om te vermelden waarom Bo-Peter afgevallen is, maar hij vergeet ook te vermelden wat hij gedurende die 9 minuten verteld heeft tijdens zijn belletje van 1 mei om 21.13. Tip voor Marco, bereid je voor, daar zal je onder ede over aan de tand worden gevoeld! Maar, eerlijk is eerlijk, de NFIA heeft dit niet veroorzaakt. Nu komen we weer terug op de fiere leider van het CG in San Francisco:

clip_image010

Lief he?! Inderdaad, Gerben Kunst. Mooie naam om woordspelletjes mee te doen, maar dit is serieus. Wat wil nou het geval, als een formaliteit gaat na de aannameprocedure een soort van verzoek naar de Consul Generaal . De vraag is dan of de aangenomen persOon wel binnen de huidige staf past. En daar slaat Kunst toe. Eerst overlegt hij natuurlijk met z’n eigen Steve Bannon……

clip_image011

inderdaad, Marco van Vemden:

clip_image012

Hier afgebeeld met eega Marion op een Mexicaans feestje bij…..de Laanens. Marco heeft ook nog wel een appeltje te schillen met de oude Laanen. Jonge Laanen zal hangen. Katvanger Marco de V. moet vervolgens het slechte nieuw brengen. Voor de goede orde; Bo-Peter heeft geen visumproblemen, spreekt Amerikaans als geen enkele andere kandidaat, heeft geen huisvestings problemen, heeft al een jaar voor het consulaat gewerkt, en heeft een CV om te zoenen. Daarnaast zal het ijzersterke network van Johns Hopkins University een pre zijn voor de NFIA organisatie, maar hij is wel mijn zoon! Vergeet echter ook niet dat alle bovenstaand genoemde NFIA heren van San Francisco Bo-Peter unaniem als kandidaat hadden aanbevolen bij van Rossum. Nu wordt het advocatenwerk. Ben benieuwd hoe iedereen z’n geweten geweld aan gaat doen onder ede. Iedereen is even schuldig omdat de Consul Generaal weliswaar een zware stem heeft, maar geen vetorecht. Dit brengt me dan weer terug bij de hoogste NFIA baas in Noord Amerika, Jan-Emile van Rossum, die bij deze naast Gerbert Kunst ook als ‘slapjanus’ bestempeld mag worden, hij had immers zijn poot stijf kunnen houden. Om Marco de Vries niet tekort te doen benoemen we hem tot mini slapjanus. Toch nog wat goed nieuws van het Singh front, Minister Dijksma heeft zijn zaak bij Gouverneur Brown aangekaart meldde BuZa. Hulde aan Willem van Ee, de enige man bij BuZa die zijn woord heeft gehouden. Jammer dat hij weer van het tapijt verdwijnt. Ben ook benieuwd of ik nog hoor wat er precies besproken is tussen Dijksma en Brown. Veeleisend he?! En dat vlak voor Pinksteren! Maak er maar een mooi weekend van, ik ga een en ander vertalen voor onze Amerikaanse lawyer. PS: Heren de Vries, van Rossum en Kunst, nog een tip (ik lijk wel gek), ga naar YouTube en tik ‘SMC050 Peter Laanen’ in, dan krijgen jullie mijn presentatie van 22 mei in Groningen te zien. Is a) om iets van te leren en b) kunnen jullie de aanklacht vinden die in Californie ingediend gaat worden.

Comments are closed.