Hoe voelt dat nou in zo’n consulaat?

Dat vraag je je toch wel af. Je weet dat de kandidaat unaniem is voorgedragen, je weet dat iemand grondig liegt, en je weet dat een of andere griezel de aanname geblokkeerd heeft op grond van wraakzucht. Daarnaast weet je dat iemand slappe knieen heeft gekregen op de ambassade in Washington, en dus naar die hoge positie gevallen moet zijn. Wat voor iemand ben je dan wanneer je dat simpel van de schouders af laat glijden en doorgaat of er niets gebeurd is?! Ah, je hoopt niet de volgende te zijn die genaaid wordt! Wanneer voor de zoveelste keer een behoorlijke rotatie in dat CG plaats vindt, en degenen achterblijven die nergens heen kunnen, gezien hun achtergrond, dan ben je toch in een deplorabele positie! Nou ja, dat is te zeggen, je slaapt in ieder geval beter in jouw eigen bedje dan deze ongelukkige op Market Street. Maar, welicht heeft hij een zuiver geweten!

clip_image002

Welkom bij het Consulaat der Nederlanden in San Francisco, waar de vacaturebank wekelijks op volle toeren draait. In ongerelateerd nieuws; wat heb ik deze week mogen genieten van de eerste Iftar in mijn leven. Iftar: (Arabisch: ?????) is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. En jonge, jonge, wat zijn ze daar strikt in. De hele dag, tot in mijn geval 22.04, zonder eten of drinken. Wat een discipline. Door een jonge Marokkaans-Nederlandse student/entrepreneur, die ik tijdens een lezing bij de Erasmus Universiteit heb leren kennen, werd ik hiervoor uitgenodigd. Ook met hem had ik een klik die je niet met veel mensen hebt; jong, gedreven, intelligent en vooral….eerlijk! Heerlijke linzensoep vooraf (zoetigheden in een schaaltje ernaast), en daarna twee rondjes buffet. Een beetje veel voor deze man op ‘leeftijd’. En ook nog eens op een prachtige lokatie in Rotterdam:

clip_image003

clip_image005

Heerlijke uitzicht, heerlijke avond, geweldige entrepreneurs! Helaas moet ik een en ander nog onder de lakens houden, maar binnenkort meer hierover. Ik moet zeggen, het is wel gezellig in huis met de verlengde aanwezigheid van Bo-Peter.

clip_image007

Hier, aangemoedigd door bezorgde moeder Astrid, ‘schipper naast God’. Even op het water na de gerichte sollicitaties waar hij nu mee bezig is na het NFIA verraad. Zoals Cruijff al zei: “elk nadeel heeft z’n voordeel”. Nou heb ik me onlangs door Cruijffs eigen autobiografie ‘Mijn verhaal’ geworsteld en ik moet zeggen dat hij van die ‘handel’ in San Francisco gehakt zou hebben gemaakt. Immers, Cruijff was nogal wars van middelmaat, laat staan van draaikonten zoals we die kennen:

clip_image009

Genoeg gemiauwd, “alles sal reg kom”.

Comments are closed.