In the Sparta mood, en dat voelt goed!

Vanavond is het zover, de eerste van twee finale wedstrijden om het ‘echie’; wie van de twee ploegen ontstijgt de Keuken Kampioen Divisie. De knoesten uit Doetinchem of de fijnslijpers uit het Rotterdamse Spangen? Deze banier in het ‘die-hard’ supportersvak stal mijn hart gedurende de 3-0 overwinning tegen TOP Oss, afgelopen donderdag. Daar blijven ze zingen tot de laatste seconde, verlies of winst, zolang er maar gebikkeld wordt.

Treffend dus voor hoe ze ‘hun’ spelers willen zien, en waar ze naar toe willen. Tevens mooie aankondiging voor de wedstrijd van vanavond, waar uw schrijverd uiteraard wederom op de Kasteeltribune plaats zal nemen en luidkeels het ‘Rood-wit is onze glorie’ mee zal zingen. Wat ook leuk is, is dat gisteren onze stoere firefighter/paramedic Kaj, met vriendin Michelle, op Schiphol is aangekomen. Ze gaan ons ruim twee weken, zij het met hier en daar een uitstapje, verblijden met hun aanwezigheid.

Michelle en Kaj na een inspannende reis uit San Francisco via Dublin

En, ook leuk, vanavond komen ze op Het Kasteel, als extra hulptroepen uit de Verenigde Staten, Sparta aanmoedigen! Kan toch niet meer fout gaan, zou je zeggen, hoewel die Achterhoekers niet te vertrouwen zijn. We gaan ervoor! Meestal reageer ik niet meer op artikelen waar het gebrek aan diepgang afspat. Maar dit artikel in deze Volkskrant (weekend 18/19 mei) schoot me echt in het verkeerde keelgat, met name ook de bijbehorende foto, die meer dan 1/3 van de pagina in beslag nam.

Ja, het klopt dat ik deze aartsleugenaar, homofoob, racist, bedreiger van de wereldeconomie/-vrede, en wat van dies meer zij, geen warm hart toedraag, maar dit was gebrek aan diepgang van de journalist, Koen Haegens. Er was zoveel op aan te merken dat ik slechts een aantal voorbeelden heb opgesomd, gericht aan de ombudsman van de Volkskrant, om mijn ongenoegen te uiten. Onderstaand de e-mail die ik zond.

Tue, May 21, 2019 7:59 PM

Geachte heer Geelen,

Meestal verbijt ik me wanneer ik luchthartige artikelen lees a la Trumponomics, maar dit keer moet het er dan van komen dat ik reageer.

Zelf ben ik sinds 3 jaar terug uit de V.S. en daar 18 jaar economisch en als entrepreneur werkzaam geweest in de San Francisco Bay Area. Ik volg alles in de V.S. van dag tot dag.

Het begon al gelijk met de foto die geplaatst is, en de helft van het artikel beslaat.

De foto geeft de indruk van een zeer geslaagde president Trump inzake Foxconn investeringen in Wisconsin. Niets is minder waar, althans wanneer men het nieuws gevolgd zou hebben.

Een flard van vorige week:

The Verge’s Josh Dzieza continues his outstanding coverage of Foxconn’s shell-game in Wisconsin, where the company — promised billions in subsidies and tax-breaks by former governor Scott Walker, a Koch darling, and by Trump, who used Foxconn’s promise of a major new Wisconsin factory to claim his policies were working — has lived up to its reputation for overpromising and underdelivering by absorbing billions in subsidies but never delivering on promised jobs

Wanneer je erin duikt is het nog erger dan het bovenstaande. Echter, de foto geeft een volledig verkeerd beeld van wat er werkelijk plaatsvindt.

Bij Handel staaft Haegens de houding van Trump aan de hand van een 1990 interview van Trump in Playboy. Van Trump kan men tientallen interviews vinden die over hetzelfde van links naar rechts uitwaaieren. 1990 deel van een decennium dat Trump…..

Trump Tax Figures
Show Over $1 Billion in Business Losses

Inderdaad, de hele kluit belazerde. Zo zou ik het hele artikel van diepgaande achtergrond informatie kunnen voorzien, waardoor het op z’n Amerikaans het rapportcijfer F zou krijgen. Pijnlijk om dat te moeten constateren van een krant die ik na m’n terugkeer gekozen heb om z’n journalistieke betrouwbaarheid. Aan Amerika’s torenhoge schulden en de lonen die in 10 jaar amper gestegen zijn wordt achteloos in een zinnetje of wat voorbij gegaan, alsmede de 40 miljoen Amerikanen die onder de armoedegrens leven.                Trump is een ‘snake oil salesman’, eerdaags zal dat ook tentoongesteld worden, en daarnaast een slecht mens.      Maar goed, mocht deze man aan de macht blijven, dan is niet alleen de Amerikaanse democratie in gevaar, maar ook de economie. Zoveel geld kan men nu eenmaal ook niet ongestraft blijven drukken.

Soms zou je willen dat het gevoel van ‘onrechtvaardigheid’ (groot woord) zou verdwijnen, maar helaas. Soms zit ik mezelf er mee in de weg. Het zij zo in ieder geval kan ik me tijdens het scheren recht in de ogen kijken, en dat is ook wat waard. Niet vergeten: a.s. woensdag aflevering 11 van ‘Uit de Amerikaanse school geklapt’.