Van BB naar BBB

En dan volgt nu het weerbericht: orkaan Caroline heeft met ongekende kracht het politieke maaiveld omgewoeld. Nu: stralend groene akkers, met hier en daar een linkse wolk. Terwijl ik in de nacht van woensdag op donderdag met stijgende verbazing naar de uitslagen van de provinciale verkiezing keek, dwarrelden er allerlei gedachten door m’n verwarde hoofd. Nimmer had ik me voor kunnen stellen dat het ideaal uit mijn jeugd, BB, nog met een ‘B’ verbeterd zou kunnen worden. En toch gebeurde dat die avond. Over ‘mijn’ BB werd er indertijd liedjes gezongen waar je je mee kon vereenzelvigen: ‘Brigitte Bardot, Bardot (herken je de drie B’s?), die heeft ze niet xx maar xx’. Woke conform aangepast. Maar dan komt er een regel die hout snijdt: ‘jouw foto aan de muur maakt mij geregeld overstuur’.

Voorstelbaar toch dat een jochie in z’n tienerjaren daar overstuur van raakt, zij het plezierig. Maar wat denk je van al die politici die een foto van Caroline van der Plas aan de muur hebben hangen:

Of die even overstuur raken! Toen schoot er plotsklaps een Nederlands lied in m’n hoofd met veel B’s in het refrein (het was dan ook laat). En het ging ook nog eens over een boer! Inmiddels niet meer zo tam. ‘Hé Boerenbrok, Boere Boere Boerebrok’, ging het refrein.

Nog leuker, de achterkant ‘Samen in bad’ is een zinspeling op de linkse wolk. Dat kan geen toeval zijn! Zie je Kuiken en Klaver al poedelen in een badje op het erf bij tante Caroline. ’s Ochtends weer vroeg de TV aan, lekker in m’n mandje gelegen met een door Astrid aangereikt kopje koffie en een dik met boter gesmeerde ontbijtkoek. STER. Jumbo reclame met als afsluitende slogan ‘Jumbo, da’s leuk boodschappen doen’. Moest ik ineens aan de familie Van Eerd denken, de eigenaren van Jumbo. Om het resultaat van 2022 te vieren beloonden ze zichzelf met een dividend van €50 miljoen. Daar past maar één slogan bij; ‘Jumbo, da’s leuk uitmelken’. Heb je Baudet nog gezien? Forum voor Democratie verliest 10 zetels, en hij vond het ‘prachtig’. Helemaal in de war die gast. Hij dacht natuurlijk aan de hitparade: ‘FvD, van tien naar twee’. Rutte had nog niet begrepen dat deze uitslag maar één boodschap had: ‘Oprutten’. Extra laagje Tefal voldoet volgens hem. En Wopke, ach….. Sport: twee zevenklappers, Manchester City en Feyenoord. Klasse. De tegenstander van City, RB Leipzig, kon de slogan ‘Red Bull geeft je vleugels’ geen eer aan doen. Feyenoord en AZ door in Europa, wie had dat kunnen denken? Eigenlijk conform het BBB succes. Sparta vanavond naar FC BBB in Emmen. Met BB ging ik ver terug, maar nu gaan we wederom naar de rubriek ’25 jaar geleden’: (1998, het Ex’pression businessplan. Gary wordt verder aangevallen en ‘Peter to the rescue’):

Na veel heen en weer gepingpong wijst Van Mackelenberg hem op enkele onjuistheden in de diverse spread sheets. “Gary,” verhoogt zijn stem zich, “welke sukkel heeft dat geproduceerd?” Gary legt uit dat de ‘sukkel’ helaas niet de lange weg naar Nederland heeft kunnen maken, maar dat het eindresultaat volgens hem wel klopt. Na een korte stilte kijkt Van Mackelenberg Gary met een superieure blik aan en onderwijst hem dat in het land van Excel een afwijking van een cent ook een afwijking van een miljoen kan zijn. Gary is inmiddels zo terneergeslagen dat hij hem bedankt voor de les. Dawn Cardi ruikt bloed, en aangezien ze uiteindelijk door Eckart wordt betaald, draagt zij ook haar steentje bij; “Gary, ik heb je al tientallen malen uitgelegd dat je minder slordig moet zijn.” Cohen voegt er aan toe dat we toch ook met een wat kleinere school kunnen beginnen. Dat laatste is merkwaardigerwijze iets dat Gary niet pikt, en vol vuur kaatst hij de bal terug; “alleen een school met alle toeters en bellen, zoals door mij geformuleerd, kan succesvol zijn, vergeet het anders maar.” Eckart kucht, waarop een stilte intreedt. Priemend glijden zijn blikken langs de aanwezigen, tot hij bij Gary aankomt.

“Gary,” vervolgt hij, “dit geheel verdient echt geen schoonheidsprijs, en aangezien we hier over serieus geld praten, is volgens mij een herziening van het businessplan een must. Peter, wat vind jij?” Tot dusver was ik slechts een toeschouwer, klaarblijkelijk wordt er nu iets intelligents van mij verwacht! Het grappige is dat ik dit altijd al heb willen zeggen; “weet je, vroeger waren er goede plannen maar konden de plannenmakers dat niet vertalen in een goed businessplan. Tegenwoordig is dat precies andersom, en je moet verdomd goed opletten om tussen alle slimme marketingpraat en winstgevende spread sheets door nog het plan te herkennen.” Dat hakte er in, en ik vervolg; ”ik vind dit idee goed, het businessplan is lang niet zo slecht als besproken, maar wel slordig en zeker voor verbetering vatbaar.” Niet dat er applaus volgde, maar ik hoorde als het ware instemmend gemompel; behalve bij Van Mackelenberg. Gary ontspant een beetje en omdat ik hem niet aanval, word ik automatisch zijn beste vriend.

Nu snel aan de bak voor iets belangrijks; mijn BBBelasting aangifte!