GENOEG is GENOEG! Laat Singh vrij!

Voor mij ligt de brief die Jaitsen Singh, met name aan mijn vrouw Astrid heeft geschreven, en waarin hij tevens de vurige wens uit, in rood, dat Astrid en ik hem spoedig bezoeken. Ook al omdat hij amper bezoek krijgt en steun van onze overheid inzake gratie ook zeer stroef (eufemistisch gesteld) verloopt. Deze man zit onschuldig vast. Iedere keer weer wanneer ik het dossier lees lopen de koude rillingen over m’n rug. De laatste keer dat we hem bezochten, in de beruchte San Quentin gevangenis, strompelde hij als het ware naar ons toe omdat zijn knie indertijd ook niet de juiste behandeling had gekregen. Niet alleen nam onze bewondering voor hem toe vanwege zijn niet aflatende strijdlust, maar ook voor het gegeven dat hij liever onschuldig in de gevangenis blijft dan er uit te komen middels een handje klap “schuldig” verklaring met de openbare aanklager. Op enig moment zongen we samen liedjes uit de oude doos van zijn tijd die hij zich nog herinnerde, zoals “Twee reebruine ogen” van de Selvera’s! Tranen delen met deze 71-jarige die vanaf het moment dat zijn vrouw en dochter gevonden werden practisch nihil ondersteuning heeft gekregen van de Nederlandse overheid; niet vanuit Nederland, niet van het consulaat dat indertijd in Los Angeles gevestigd was. Singh heeft jullie hulp nodig!

clip_image001

Even weer in een notendop wat er speelt (tekst van PrisonLaw Nederland die Jaitsen Singh juridisch ondersteunen):

Singh werd ruim dertig jaar geleden, in april 1984, aangehouden voor vermeende betrokkenheid bij de moord op zijn eigen vrouw en dochter. Na een zeer langdurig en zeer merkwaardig verlopen proces is hij veroordeeld voor die dubbele moord, tot een levenslange gevangenisstraf, maar wel met uitzicht op voorwaardelijke vrijlating (Parole). In april 2015 is de heer Singh al 31 jaar gedetineerd – ten onrechte!Singh heeft alle betrokkenheid bij de moorden altijd en tot op de dag van vandaag ontkend. Er zitten veel haken en ogen aan de veroordeling van Singh. Er is sprake geweest van een corrupt onderzoek en een samenzwering door de politie en het Openbaar Ministerie tegen Singh, om hem ten koste van alles veroordeeld te krijgen. Dit blijkt onder meer uit het volgende: Er zijn deals gesloten met kroongetuigen die, in ruil voor een beloning, belastende verklaringen hebben afgelegd. Deze kroongetuigen waren drugsverslaafde criminelen; Deze getuigen hebben later verklaard dat zij door de politie en het Openbaar Ministerie instructies hebben gekregen om valse verklaringen af te leggen. Zij hebben later hun beschuldigende verklaringen ingetrokken; Vlak nadat de belangrijkste getuige zijn verklaring introk en hij onder ede zou worden gehoord, is hij onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen; Er is belangrijk DNA-bewijsmateriaal op verdachte wijze kwijtgeraakt, zodat hiernaar geen onderzoek meer kan worden gedaan met moderne technieken. Dit DNA zou de onschuld van Singh kunnen aantonen; Er is slecht forensisch onderzoek verricht; De jury is selectief samengesteld.

In de brief van vier kantjes beschrijft hij hoe een cel deelt met acht mede gevangenen; een cel die eigenlijk plaats biedt aan zes. Men heeft hem geinformeerd dat er een bedreiging naar hem geuit is in zijn nieuwe gevangenis in Vacaville, maar men weigert zijn verzoek tot een eenmanscel, waarvan er behoorlijk veel van zijn. “Slapen is bijna onmogelijk”, schrijft hij. Zondag ga ik hem bezoeken, wat zou ik hem namens onze niet willige overheid mee kunnen delen? Dat ze er alles aan doen om gratie voor hem te krijgen? Al was het alleen maar op humanitaire gronden! Ik heb geen idee. Singh heeft natuurlijk geen vriendjes in hoge kringen die voor hem lobbyen. Voor veel ambtenaren is 17.00 de tijd om het kantoor te verlaten en over drie jaar kan immers weer voorlopige vrijlating voor Singh worden aangevraagd. Ach, als je al zo lang zit kunnen er nog wel een paar jaartjes bij. Staat de Bokma koud schat? “Nederland” is vanaf moment EEN (april 1984) nalatig geweest en is nog steeds niet van plan om het prioriteit te geven. SCHANDE! Help Singh door een bijdrage aan PrisonLaw Nederland:

http://www.prisonlaw.nl/nieuwsberichten/165-crowdfunding-singh-30-jaar-onterecht-gevangen

Ik moest dit schrijven, ik zou niet met opgeheven hoofd volgend jaar mei vanuit Californie naar Nederland kunnen vertrekken terwijl in de tussentijd er iets vreselijks gebeurd zou zijn met Jaitsen Singh. Laat ik afsluiten met wat hij daarover schrijft:

“Astrid: ik ben ENORM voorzichtig; constantly op mijn hoede. Slapen is bijna onmogelijk: niet wetende wie wie is/mij wat zal/kan doen.”

Verschrikkelijk toch! Laten we gezamenlijk er voor zorgen dat deze arme ziel uit de gevangenis komt.