De ene Belg is de andere niet. Sparta naar vóóóóóren!

Wat was het weer heerlijk om in het zonnetje weer op Het Kasteel aanwezig te zijn bij Sparta. Broer Rob en ik namen plaats op onze vaste plaatsen, met naast ons ‘de Italiaan’ en diens zwager die onder de alias ‘Titanic’ zijn gif te pas en te onpas spuit op de Sparta Fanzine ‘ITWM’. Het laatste staat voor ‘In The Winning Mood’, hetgeen in ons geval enigszins overdreven lijkt. Maar goed, voor ons kwamen onze acht sportvrienden en -vriendinnen uit Berkel ons enthousiast begroeten terwijl achter ons jongste zoon Ivar aanschoof, vergezeld van zijn vriendin Arielle en een aanhang van internationale oud studenten. Kortom, de sfeer zat erin, en hoewel een nederlaag tegen PSV ons niet zou verbazen, hing er toch magie in de lucht. Na de rituele selfie en de Sparta Marsch, gingen de broers er lekker voor zitten.

En verdomd, de gasten uit Eindhoven werden vanaf de aftrap bij de strot genomen en waren helemaal van het padje. Helaas kon arbiter Manschot het niet over z’n hart krijgen Sparta een penalty te geven na een wilde trap van een PSV’er (Mauro jr), binnen de 16, in het gezicht van onze spits Thy. Niet eens een gele kaart, waarna hij naarmate de wedstrijd vorderde toch rijkelijk mee strooide. Ik dwaal af, ook al omdat Sparta op voorsprong kwam door eerdergenoemde Thy, hetgeen ook de ruststand was. Het stadion zoemde van de opwinding, behalve natuurlijk in het vak van de uitsupporters. Ook 010 Zuid werd acuut fan van Sparta (voor insiders). De eerste 10 minuten van de 2e helft hetzelfde beeld, tot ‘onze’ Belg Verschueren een rode kaart sliding inzette, hetgeen, omdat ik ongelooflijk de pest erin kreeg, me stante pede deed denken aan de Belg uit mijn Ex’pression saga. Meer hierover later. Sparta kwam dus met 10 man te staan, en dat werd ons fataal. PSV kwam relatief snel op een 1-2 voorsprong en verdedigde die voorsprong. Kejje nagaan! De nummer 2 van de eredivisie ging zelfs tijdrekken tegen de nummer 17, die nota bene met 10 man stond. Het bracht me tot een Suske en Wiske titel: ‘De Laffe Lampies’. En ja, die andere Belg, of was het een Turk, die een hoofdrol speelt in ‘Uit de Amerikaanse school geklapt’, heeft de reputatie die wij hem indertijd toedichtten, volledig waargemaakt (overgenomen uit het magazine ‘De rijkste Belgen’ van 7 januari 2022):

De huidige burgeropstand in de Kazachse hoofdstad Almaty wordt gesmoord in een bloedbad. Het dictatoriaal regime slaat hard toe. De Oostendse investeerder Frank Monstrey mocht al kennis maken met de weinig gangbare praktijken in de Russische satellietstaat. Monstrey maakte fortuin met de Kazachse olieraffinaderij Nostrum Oil. Daarbij raakt hij betrokken in een hard dispuut tussen de stad Almaty en de bankier Mukhtar Ablyazov en Ilyas Khrapunov, schoonbroer van Ablyazov en zoon van Viktor Khaprunov, de vroegere burgemeester van Almaty. Monstrey betaalde 440 miljoen dollar aan Ablyazov en Khrapunov via een offshore rekening op de Britse maagdeneilanden. Normaal beslist een rechtbank in New York volgende maand of het hier al dan niet om een witwasoperatie gaat. Monstrey verklaart voor de rechtbank dat hij door Khrapunov werd bedreigd: “Meneer Khrapunov vertelde me op een boze manier, zijn stem verheffend, dat als ik niet de nodige regelingen zou treffen om snel te betalen ‘hij een aantal andere ‘speciale’ mensen zou sturen om achter mij aan te komen’ en dat ik zou snel beseffen dat ik naar hem had moeten luisteren. Hij zei dat het niet mogelijk zou zijn om ‘dat soort mensen’ te controleren als ik niet snel deed wat werd gevraagd.”

Lees het volledige verhaal op https://derijkstebelgen.be/nieuws/nieuw-frank-monstrey-440-miljoen-dollar-en-de-brute-kracht-van-kazachstan waarbij het niet zal verbazen dat ook Trump hierbij een rol speelt, alsmede ‘troublemaker’ Rusland. ‘Onze’ Spartaan, vanwege het voorafgaande, gepromoveerd tot knuffel Belg, heeft gisteren wegens zijn schorsing niet meegedaan tegen Vitesse, en gelet op de stand in blessuretijd, 0-1, werd hij niet gemist. Echter, nadat het thuispubliek (alias schorem) achter doelman Okoye overging tot het gooien van (plastic) bierglazen, Okoye werd geraakt, alsmede een vuurwerkbom nadat de spelers van het veld waren, werd de wedstrijd gestaakt. Een cameraman moest behandeld worden voor gehoorschade. Daar ging de V van Vrede voor Oekraïne die voor de wedstrijd zo hoog in het vaandel stond. Overigens, scheidsrechter Dieperink was een absoluut Dieptepunt, het aardigste woord dat ik verbaal naar de TV kon smijten was ‘kale neet’, maar ik mag dat. Ondanks dat degradatie blijft dreigen, ben ik trots op dit strijdvaardige Sparta. Het kan nog (meer dan ooit). En, het is maar een spelletje (nu ben ik het voor het moment met Astrid eens), daarom een kort slotwoord; steun allemaal Oekraïne ruimschoot op Giro555.nl De uitdrukking broodnodig schiet hier tekort.