Onana deed me aan de Shoes denken. Een analyse.

Allereerst, wie misgunt Ajax als rechtgeaarde Nederlander een plaats in de kwartfinale van de Champions League? Niemand toch (denk ik). Maar ja, hoor je dan na afloop Ten Hag en Blind jammeren dat ze alles goed gedaan hadden, veruit de sterkste waren, en een onterechte vrije trap tegen kregen, dan krijg je er toch enigszins de smoor in. Een bekende en betreurde oud Ajacied zou gezegd hebben, “Portugezen kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen”. Dus, alles goed gedaan gaat niet op wanneer je niet scoort, laat staan wanneer je keeper blundert. Dat laatste had Daley Blind niet opgemerkt, die meende voor de camera dat het eerst geanalyseerd moest worden. Echt, je hoort mij geen grappen maken over z’n achternaam. Zodra die schoenen omhoog gingen en Onana’s handschoenen zowel de bal als de speler miste, kon een liedje van 55 jaar geleden (maart 1967) van stal gehaald worden om daar een parodie op te maken. Gek, ik heb iets met muziek, en die band heet ook nog The Shoes! Luister maar:

OHNANA

Hoe simpel om daar Oh-Na-Na van te maken, de rest van de tekst mogen jullie zelf invullen. Maar, heel eerlijk, één speler maakt natuurlijk niet het verschil, Ajax had nog wel een uur of wat door kunnen voetballen en dan hadden ze nog niet gescoord, dat was de sores woensdagavond. Ajax is gewaarschuwd, in Rotterdam-Zuid zijn ze inmiddels continu aan het oefenen op hoge voorzetten, de zogenaamde ‘Onana special’. Wat ik ook heel speciaal, maar vooral moedig vond, was de protestactie van die Russische dame op staatstelevisie. Nogmaals dat plaatje:

Wat haar te wachten staat is ongewis, maar niet prettig. Je vraagt je sowieso af waar dat heen moet. Wanneer je Poetin hoort raaskallen en conform de Trump methode in een stadion de Russen voorliegt, opzweept, en tegelijkertijd bedreigt, dan lijkt het of alleen Xi, China dus, deze ‘madman’ kan beteugelen. Ook beangstigend. Volgende week gaan Astrid en ik de stranden van Normandië bezoeken, waar de geallieerden in 1944 begonnen met hun moeizame bevrijdingstocht van Europa. Eigenlijk een soort van bedevaart. In deze sombere tijden werkt het weer aan alle kanten mee om het ons wat aangenamer te maken, ook best opvallend. Wel hoop ik dat de NAVO en EU landen niet het statement van Ten Hag overnemen; ‘we hebben alles goed gedaan’, om vervolgens te constateren dat Oekraïne volledig in de puin ligt en dat de bloedige slager Poetin uiteindelijk ten koste van talloze mensenlevens (aan beide zijden) z’n zin gekregen heeft. Drs. P. zou zingen ‘trojka hier, trojka daar, Oekraïne is de sigaar’. Hopelijk krijgt Poetin, conform de wens van Zelenski, een enkeltje Den Haag naar het Internationaal Strafhof. Gebeurt dit, dan zal ik de eerste zijn die zegt ‘God bestaat’.