Leidsch Ontzet, Moneyball en dat berustende…

Zondag j.l. begon de nieuwe column weer en, zoals ik eerder deze week meldde na een lief commentaar van een lezeres; “de verhalen bieden zich vanzelf aan”.

Henny Neys, de Mother Theresa van de East Bay, zoals zij genoemd werd tijdens een huldiging in Southern California in 2009, organiseerde haar jaarlijkse “Leidsch Ontzet” evenement. Normaal gesproken betekent dat haring en hutspot bij een temperatuur van meer dan 30 graden. Dit keer was het echter enigszins bewolkt en er was zelfs sprake van een druppeltje hier en daar. Californie onwaardig! Aangezien er altijd zo’n 70 – 80 mensen zijn dient de auto redelijk ver weg geparkeerd te worden. Maar zelfs op afstand was de muziek luid en duidelijk te beluisteren. Een van de prettigste feiten (juist voor mij) is het gegeven dat ik de gemiddelde leeftijd omlaag trek. Ja, ik! Maar schatten van mensen; Henny kondigde me aan; “hallo, hier is onze Sinterklaas”, daar ging m’n alibi. Na een haring, 2 flesjes Heineken en het aandoenlijk schouwspel van zo’n 15 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 70+ die aan het lijndansen waren, moest ik afscheid nemen omdat de Laanen boys ongeduldig op me aan het wachten waren; want……

clip_image001

The story of Oakland A’s general manager Billy Beane’s successful attempt to put together a baseball club on a budget by employing computer-generated analysis to draft his players.

“Moneyball” was net uitgekomen, Astrid was nog in Nederland, dus werd het tijd voor de Laanen mannen om de film te bekijken waarvan ze het meeste live hadden meegemaakt. Met name de record brekende 20e overwinning op rij van de A’s tegen de Kansas City Royals in 2002, waar ze in eerste instantie een 11 – 0 voorsprong verspeelden om vervolgens de wedstrijd te winnen met een walk off home run van Scott Hatteberg, een van de op basis van “Moneyball” geslecteerde spelers. Maar ook de wandelgangen, de spelers en het gescandeerde “Let’s go Oakland” brachten ons in de waan dat we op z’n minst in de film figureerden. Prachtig!

Bo-Peter, Ivar en Kaj in dat gedenkwaardige jaar

Het bezoek van Minister van Financieen in de werkweek bracht menig ronde tafelbijeenkomst en bedrijfsbezoek teweeg. Het mooie voor de Nederlandse ondernemers in de San Francisco Bay Area is dat ze veelal eerder met bewindslieden of personen van koninklijke bloede in aanmerking komen dan ooit in Nederland zelf. Razendsnel kwam ‘De Telegraaf’ gisteren al met het eerste bericht:

clip_image002

vr 30 sep 2011, 23:26

De Jager leert van Amerikaans durfkapitaal

SAN FRANCISCO (AFN) – Het Nederlandse bedrijfsleven moet meer inzetten op durfkapitaal voor jonge startende en innovatieve ondernemingen. Daar valt nog winst te boeken, vindt minister Jan Kees de Jager (Financiën) na een werkbezoek van een week aan Sillicon Valley in California.

,,Waar wij in Nederland nog van kunnen leren is dat we meer aandacht moeten hebben voor ‘venture capital’, voor eigen vermogen in plaats van financieringen via leningen bij de bank”, zei De Jager vrijdagavond telefonisch tegen het ANP.

Hij zag het succes van durfkapitaal in Sillicon Valley. De beginnende ondernemer heeft meteen een voordeel op zijn operationele kosten. Hij betaalt geen rente over een lening en heeft de steun van een investeerder die hem stimuleert een succes van zijn bedrijf te maken. ,,Nederland heeft veel jonge starters maar het doorgroeien moeten we verder stimuleren. Daarin kunnen we van Sillicon Valley leren.”

De Jager bezocht de afgelopen dagen een groot aantal Amerikaanse bedrijven en Nederlandse ondernemers in California, zoals Google en de leverancier van financiële software Intuit.

Een noeste werkweek was achter de rug en het weekend lonkte meer dan ooit (of had Murphy’s Pub een hogere prioriteit?). Laatste ergernis; mensen, hoog in de boom, zijn nu bereid om dommigheden te verontschuldigen onder het motto “tja, ze zijn onderbezet”. Sorry mensen, maar slecht taalgebruik of de een die bij afwezigheid naar de ander verwijst, die naar de een verwijst omdat die er ook niet is (begrijpt u het nog?); dat gaat er bij mij niet in. Zo komen dus ook recessies tot stand, mark my words!

Ter afsluiting de trailer van “Moneyball”, vooral voor mijn honkbal en softball vrienden en vriendinnen die ik volgend jaar bij het 100-jarig bestaan van de KNBSB in grote getale ga zien.

clip_image0032:31clip_image004Add toclip_image004[1]

Moneyball Trailer 2011 HD