Hoeveel beter was het vroeger?

“Toen was geluk heel gewoon”? Of “Hilversum III bestond nog niet, en ieder zong z’n eigen lied”? Lijkt het erger omdat we door het nieuws en de sociale media er bovenop zitten? Is ‘JeSuisCharlie’ erger dan de slachtpartij die Boko Haram in het Nigeriaanse Boga aangericht heeft? Dat laatste concludeer ik uit de verschillen in millimeters die de kranten aan beide monstriteiten besteden. Zo ga je denken als je geleerd hebt wat PR in kranten millimeters betekent! En komt dat ook omdat het meer geciviliseerde Frankrijk ons veel nader aan het hart ligt? Nu ben ik niet zo gek ver na de tweede wereldoorlog geboren, en als ik in vogelvlucht bekijk welke oorlogen/aanslagen/incidenten zich tot op de dag van vandaag hebben afgespeeld, kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat met name het vergrootglas er voor zorgt dat we zo met de neus op de feiten gedrukt worden. Een van die oorlogen, Vietnam, heb ik van redelijk dichtbij meegemaakt omdat ik destijds bij het Amerikaanse leger in Rotterdam werkte; een administratieve terminal. Daar werden met name militairen aangesteld die hersteld waren van opgelopen oorlogsverwondingen, en de verhalen die zij soms kwijt wilden, veelal na een biertje, waren soms zo gruwelijk dat je niet begreep hoe je daar mee verder kon leven. Wij mensen kunnen dat klaarblijkelijk, en tussen al dat geweld door, is het ‘t enige waar je jezelf aan vast kunt houden. Hoop doet leven! De Telegraaf heeft een premie artikel dat als volgt ingekopt wordt:

Clinton spil in seksrel

Het is Hillary Clintons grootste angst. Ze lijkt op koers voor de presidentsrace in 2016, maar elke uitglijder in de Amerikaanse politiek kan fataal zijn. En die lijkt nu op stapel, nota bene door toedoen van haar eigen man Bill. De voormalige president wordt weer genoemd in een seksschandaal.

clip_image001

Daar ga je natuurlijk niet voor betalen, je gaat even het serieuzere (vrije) nieuws langs in de V.S.:

“In the civil lawsuit complaint, Virginia Roberts alleges that she was used as a sex slave by billionaire hedge fund manager Jeffrey Epstein. She claims Epstein made her have sex with his political and business contacts, including on three occasions with British royal, Prince Andrew. The lawsuit also reveals Clinton took multiple trips between 2002 to 2005 to the billionaire’s private island in the Caribbean, where underage girls were reportedly kept hidden away. Clinton severed his connections with Epstein once allegations over his illegal behavior surfaced and he was arrested back in 2005. Court documents indicate numerous phone numbers leading back to Clinton and his adviser Doug Band, though there is nothing to suggest the former president is linked to Epstein’s crime or that he did anything wrong.”

De spil was natuurlijk de miljardair Epstein, en tot dusver is er geen enkel bewijs dat Clinton aan de verkeerde kant zat. Natuurlijk is Clinton geen lieverdje, maar om mensen te laten betalen met een kop die suggereert dat hij de spil is, schiet me even in het verkeerde keelgat. Nu de Toppers later dit jaar weer dreigen op te treden, moet ook daar me even iets van het hart; dit, vrienden en vriendinnnen, waren de oorspronkelijke drie toppers, waarvan er nog maar een echt in de spotlight staat:

clip_image003

Nou ja, wie die ene is laat zich raden! Links van mij ‘ons’ Rene, rechts Jan Rietman. Showtime tijdens het WK 1990 rond Sicilie, waar het Nederlandse elftal de voorronde speelde. Links in de hoek Daan van der B. die kort daarna naar Ajax verhuisde. Wat mij nog zeer scherp voor de geest staat is de ongelofelijk slechte wedstrijd tegen Egypte (1-1), de mars naar het stadion tegen de Engelsen met Italiaanse soldaten voor en achter ons, en helicopters boven ons, die ons moesten beschermen tegen Engelse hooligans en Italiaanse supporters die op de loer lagen om Engelsen te provoceren. “Voetbal is oorlog,” volgens Rinus Michels, en dit kwam redelijk dichtbij. Heel slecht toernooi voor Nederland, geweldige sfeer op de cruiseboot die Astrid en ik namens Inter Football in goede banen hebben geleid.

clip_image004

We hadden dan ook een boot volgeladen met mensen die qua entertainment en sport er mochten zijn. Sweet memories. Geniet van het weekend, mensen, laat het motto ‘Pluck den dagh’ zijn!