Na de GDC: “Ik zou wel willen dansen…”

M’n week stond zo’n beetje in het teken van de Game Developers Conference (GDC) en het begeleiden van Popcorn Brain – www.popcornbrain.com – een zeer succesvol Mexicaans game, media en communicatie bedrijf. Ik leerde hen vorig jaar september in Mexico City kennen, waar ik op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade in Mexico City een orientatie bezoek bracht. Onder leiding van Plv. Ambassadeur Jaap Veerman (ex San Francisco) werden een aantal bedrijven bezocht en Popcorn Brain baarde opzien bij mij door nuchtertjes te verklaren dat het ‘goedkope’ inhuurwerk door hen uit Nederland werd gehaald. De twee die dit prachtige bedrijf leiden zijn geliefden en, let even op, hebben wortels liggen in Chili, Nederland, Costa Rica en Mexico. Wat hen verbindt en waar ze gestudeerd hebben:

clip_image001

Oftewel de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zo, dacht ik, die moeten hun verhaal inzake ‘goedkoop’ inhuurwerk maar eens bij het door mij gemodereerde GDC breakfast op het Nederlandse consulaat vertellen. En aldus geschiedde, onder grote belangstelling en met veel interesse. Ik denk zo maar dat Mexico nog heel wat import van Nederlandse gamers en visual effect mensen kunnen verwachten wanneer ze in Nederland beseffen hoe groot de Hispanic markt is. Niet te vergeten Californie en Texas waar ook zo’n beetje een derde van Spaanstalige afkomst is. Okay, voor de lekkere nog maar even een plaatje van deze twee dappere entrepreneurs:

clip_image003

Diego, geboren in Chili, opgebracht in Nederland, ondernemer te Mexico City. Francis, geboren uit een Mexicaanse vader en een Costa Ricaanse moeder en aldaar opgebracht. Ondernemer te Mexico City. Overigens was het breakfast een mooi succes waarbij keynote speaker Glen Egan, CEO en oprichter van Sanzaru Games – www.sanzaru.com – de handen opeen kreeg met zijn speech over het opzetten en behouden van zijn onderneming, waar hij o.a. games produceert voor Sony (Sonic).

clip_image005

Glen Egan houdt het publiek in de ban met zijn verhaal over Sanzaru Games. Woensdag een volle dag op de beursvloer van het Moscone Center waar de GDC plaats vond.

clip_image007

Daar kreeg ik na afloop, rond een uur of vijf, de Andre van Duin titel op mijn radar:

1. Ik Wil Met Jou Wel Dansen, Maar M’n Voeten Doen Zo Zeer (1977) – Duration: 2:48.

Maar, niet nadat wij geconstateerd hadden dat de Nederlandse Streamline icoon Alexander Fernandez wederom een pareltje uit de hoge hoed had getoverd met Streamframe – www.streamframe.com – De Sales Director, een Maleisische van Japanse afkomst (hoezo de wereld wordt een smeltpot?!), gaf een spetterende demonstratie:

clip_image009

Tja, tegen zoveel geweld kan je niet op! Helaas moest ook geconstateerd worden dat machtig Gameland-Nederland geen eigen stand had. Schande! Wie wel? Laat ik het aantal maar niet noemen, maar een wel, met name Wallonië onder wiens paraplu een achttal bedrijven zich verzameld hadden!

clip_image011

Verzin het maar! Gisterenavond vreugdevol afgesloten met een receptie van Newzoo ter ere van de opening van een kantoor in San Francisco:

clip_image013

5 GDC breakfasts geleden deed oprichter Peter Warman (knielend op de voorgrond) een elevator pitch met geen enkele klant in de V.S., en nu dit. Geweldig; een entrepreneur naar mijn hart! Een mooie afsluiter van deze GDC week; volgende week weer wat meer over de Laanen clan.