De grote Water- en Growboxx week

Het komt zelden voor dat ik practisch een hele week aan een product/bedrijf wijd. Maar de afgelopen week vormde de uitzondering. Met het oog op de droogte in Californie, waar Goeverneur Brown inmiddels de noodtoestand heeft afgekondigd, het moment om deze grandioze Nederlandse uitvinding bij het juiste publiek onder de aandacht te brengen, met name de uitermate voor Californie geschikte Growboxx:

clip_image001

Waar wordt deze papieren boxx qua beplanting toegepast:

• op moeilijk te bereiken rotsen en bergen – hier is het moeilijk om de polypropyleen Waterboxx te verwijderen na 1 jaar;

• op zandduinen in de woestijn – de Waterboxxen zullen worden bedekt door het zand ;

• in verbrand bos – hier is geen humus om het water en voedingsstoffen aan de bodem te verbinden;

• op duinen met zout en beschadigde duinen aan de kust – op zulke plaatsen zal de Waterboxx worden bedekt door het duinzand;

• wanneer een project echt heel groot is – de logistieke problemen van het verwijderen van de Waterboxxes zijn te ingewikkeld

Dus met uitvinder Pieter Hoff, door de Amerikanen hardnekkig met zijn titel aangesproken als Dr. Hoff, op stap naar de hoofdstad van Californie, Sacramento. Nou heb ik natuurlijk als import Californian twee projekten met name op mijn netvlies:

clip_image002

Wanneer je op Highway 5 van San Francisco gaat, dan rij je urenlang door de Central Valley en langs het kanaal dat er voor zorgt dat het een van de vruchtbaarste ‘voedsel’ gebieden van de Verenigde Staten is. Door het rantsoeneren van water zijn bepaalde gebieden onbeplantbaar geworden en de boeren geven daar het congres hartstochtelijk de schuld van. Ze laten dat weten met borden als bovenstaand, waar ze hen verwijten er een stofnest van gemaakt te hebben, danwel onderstaand met het verwijt dat het gebrek aan water werkeloosheid veroorzaakt. En natuurlijk is het verwijt met name toegespitst op politici van de Democratische partij.

clip_image003

Met familie mogen we graag op pad gaan naar Yosemite Park, en dan wordt het natuurschoon nogal eens verstoord door verschroeide bospartijen:

clip_image005

Prachtig natuurgebied waar de overheid de taak heeft om er voor te zorgen dat herbebossing wederom de balans herstelt. Ergo, waar beter te beginnen dan in het hol van de leeuw, oftewel de hoogste ambtenaar die direct onder Goeverneur Brown valt:

Mark S. Ghilarducci serves as the Director of the California Governor’s Office of Emergency Services (Cal OES), appointed July 1, 2013 by Governor Edmund G. Brown Jr. Ghilarducci previously served as Secretary of the California Emergency Management Agency (Cal EMA) appointed in February 2012 by Governor Brown. As a member of the Cabinet, Director Ghilarducci serves as the Governor’s Homeland Security Advisor (HSA) and oversees statewide public safety, emergency management, emergency communications, counter-terrorism efforts and the State Threat Assessment System (STAS). His duties include serving as chair of numerous boards and committees and he sits on several state and national commissions and work groups.

Een gepensioneerde generaal die zich aan Pieter’s groene kruistocht verbonden heeft, en al eerder onder Goeverneur Brown met de droogte te maken had, introduceerde ons. En oh, oh, wat was men geinteresseerd in een oplossing die slechts eenmalig water nodig heeft, en daarenboven nog ongelofelijk kostenbesparend is. Pieter’s presentatie van een minuut of 20 is dermate boeiend dat zelfs ik, die slechts een druppel water in z’n bourbon doet, na een kleine week al waterexpert ben. En na anderhalf uur ging Director Ghilarducci trots met ons op de foto, nadat hij eerst de vlaggen in zijn kantoor op rij had gezet.

clip_image007

Uiterst rechts Pieter Hoff, met de afbreekbare Growboxx, naast hem Mark Ghilarducci en ik als trotse drager van de Waterboxx, die een tiental malen gebruikt kan worden. Over de andere bijeenkomsten wordt binnenkort hier en daar in de pers melding van gemaakt, wel is meldenswaardig dat het voor sommige wetenschappers niet te bevatten lijkt dat dit mogelijk is, en er zich eigenlijk van afwenden. Is dit het “niet mijn uitvinding” syndroom? In ieder geval is de Waterboxx al toegepast in 26 landen onder alle weersomstandigheden, zoals de Amerikanen zeggen “in your face”! Even afsluiten met een “Prive” moment. ‘Name dropping’ is typisch Amerikaans, en toen ik liet vallen dat Goeverneur Brown indertijd, als burgemeester van Oakland, een deel van Ex’pression College geopend had, mompelde de ex militair aan mijn linkerzijde zoiets van…”je zat zeker in het publiek”. Tijd voor een correctie dienaangaand:

clip_image009

Astrid stralend middelpunt terwijl Brown wat sip keek. Gelukkig kon hij weer lachen toen hij zelf als middelpunt Ex’pression’s uitbreiding officieel opende. Mijn partner in crime, President Gary Platt (midden), had de e-mail over “wat te dragen” klaarblijkelijk niet gekregen.

clip_image011

Okay, genoeg snoeverij, het gaat om de Waterboxx en Growboxx die we allemaal aan moeten schaffen om Pieter Hoff te steunen in zijn groene kruistocht om de wereld te herbebossen. Ga het maar eens hartstochtelijk uitpluizen op www.groasis.com