Het bewijs dat “niet” niet perse negatief is!

Het grappige hiervan is dat ik er op kwam toen ik de drie professionele Rotterdamsche voetbalclubs als voorbeeld hiervoor wilde gebruiken: Feyenoord niet Europa in, Excelsior niet gedegradeerd, en Sparta niet gepromoveerd. Maar omdat Sparta ons oerfans al genoeg verdriet bezorgd heeft de laatste jaren liet ik dat lopen, zij het dat de conclusie was dat Excelsior degene was die de positieve “niet” had. Vervolgens heb het onderwerp toegepast tijdens mijn lezing j.l. vrijdag in Santa Monica. Ik begon met een klein geheim, dat zo kort geduurd heeft dat het vermelden niet de moeite waard was. Net 15 geworden kreeg ik van een klasgenoot het aanbod om met zijn band, de FBI Stars, genoemd naar de hit van de Shadows, om met de band op toer te gaan in Duitsland, als zanger. Waarom? Omdat ik Cliff Richard zo leuk na kon doen, en ik –met de juiste kleding- het best goed zou doen ‘on stage’.

clip_image002

Die klasgenoot, twee jaar ouder dan ik vanwege het vele spijbelen met zijn band, lag niet goed bij m’n moeder, en haar antwoord op mijn verzoek was een duidelijk “nee, je maakt eerst de school af!” We mogen constateren dat hier sprake was van een duidelijke “niet”. De kwestie was meer of hier een groot rock and roll talent verloren was gegaan. Een tweede kans in entertainment kwam met de cabaretgroep ‘Les Comediens’ waarbij ik in het stuk ‘de mannenwinkel’ geretoerneerd werd als zijnde onbruikbaar:

clip_image004

Rechts naast mij oude strijdmakker Martin Corsten (vader van Ferry) waarmee ik diverse audities gedaan heb, o.a. bij de KRO, waar we na een afwijzing het op de terugweg naar Rotterdam alleen nog maar konden hebben over die Katholieke Rot Omroep. Wederom een “niet”, maar, heeft het ergens toe geleid? Dacht ‘t wel! Ons doorzettingsvermogen werd beproefd en we hebben geen mogelijkheid onbenut gelaten om het te doen slagen. Wat we vooral geleerd hebben is door te gaan onder moeilijke omstandigheden. Laat ik het zo zeggen, we hebben zeer succesvolle optredens afgelost met eh……. pijnlijke. Een mooi voorbeeld is een optreden in Schiedam voor een bejaardenhuis in een te grote zaal. Om het intiem te laten lijken hadden ze aan de zijkanten gordijnen neergehangen, en door de toneelgordijnen loerend zagen we een dunne rij bejaarden in het midden. Stiekempjes denk ik nu dat er zeker een aantal bij gezeten moet hebben met mijn huidige leeftijd! Vanaf het moment dat we opkwamen tot het moment dat we letterlijk en figuurlijk afgingen, kon er geen lachje af. Onze kleine gage hebben we na het optreden onmiddellijk omgezet in droge en liquide stoffen. Maar wel beter van geworden! Uiteindelijk ben ik in de muziekwereld weliswaar iets anders geworden dan Cliff II (Hans van Hemert, Lois Lane, Arcade) maar nog belangrijker, je bent niet meer uit het veld te slaan (ook een positieve “niet”) en je gaat door ondanks dat een bepaalde situatie niet te winnen lijkt. Kortom; het bouwt karakter! Volgende week op stap met de uitvinder van de waterboxx, Pieter Hoff.

clip_image005

www.groasis.com Het geheim van de waterboxx is dat het opgeslagen water, ook in de woestijn, niet verdampt. Wederom scoren wij een positieve “niet”. En dat gaan we ook aan de hoge heren in Sacramento vertellen. Dit is de oplossing voor de droogte in Californie! Afsluitend met de grootste positief uitgepakte “niet”, iets dat plaats vond 28 augustus 1987 en waarbij menigeen mompelde, wegens het grote leeftijdsverschil; “dat wordt het niet”.

clip_image006

Mooie zondagsluiting; toch?! Ge’niet’ nog maar even van de dag (avond)!