De Ups and Downs van Sinterklaas (waar gebeurd)

Sint eenzaam wegens de niet aflatende Pieten misère, zo voelde hij zich ook na z’n laatste optreden in de San Francisco Bay Area.

We schrijven december 2015 en hij dacht terug aan z’n eerste echte optreden als zodanig in 1974. Of het nu kwam omdat zijn kalende hoofd hem een wat ouwelijke uitdrukking gaf, weet hij niet, maar zijn toenmalige baas, Joep Toth van Holland International Computer Services, overtuigde hem dat hij de ideale Sint zou zijn. Eigenlijk had hij onderstaand beeld in gedachten, maar daarvoor moet hij tot 2007 wachten.

Maar goed, het werd het begin van een leerzaam proces op een machtige plek. Immers, toen hij eenmaal op de versierde stoel zat, kon hij genoemde baas Joep naar voren roepen en voor hem op z’n knieën plaats laten nemen. Dat durft niemand te weigeren, al was het alleen maar om de kinderen niet teleur te stellen. Vervolgens moest baas Joep beloven dat er flinke opslagen gegeven zouden worden aan de aanwezige papa’s en mama’s. Scoren! Zij het dat het zijn promotie in de weg stond. Ook werd hij gelubt door schoonvader Toon, conciërge van de Sint Josefschool in Vinkeveen, om daar op te treden. In zijn mooie rode boek vond hij diverse aantekeningen van Toons hand waarmee hij, zo op het oog, wraak nam op diverse leraren. Geroutineerd als hij toen begon te worden, prees hij hen tot verbazing van zijn schoonvader de hemel in. Hij noemde Sint later op de avond, tijdens een borreltje, hufter. De Sint beschouwde dat als een compliment. December 1994 was Nieuwegein, hoofdkantoor van de Arcade Music Group waar hij als directeur Duitsland acteerde, het toneel waarhij zijn kunsten mocht vertonen. Bassie en Adriaan, die bij Arcade onder contract stonden, warmden het publiek op. Met de kennis van nu had hij natuurlijk grote man Herman Heinsbroek, de ook nog een blauwe maandag minister van EZ was, en Bassie en Adriaan pardoes in de zak naar Spanje laten transporteren. Heinsbroek omdat hij na de overname door Wegener z’n manschappen eind 1997 in de steek liet, en Bassie en Adriaan omdat ze hun medespelers niet betaalden. Enfin, weer wat wijzer geworden. Ook kreeg hij een flinke mentale klap toen zijn favoriete cartoonist, Peter van Straaten, deze scheurkalender cartoon plaatste:

De BvK (Bond van Klazen) heeft hier nog werk van gemaakt, maar daar kwam uiteindelijk geen pepernoot van terecht. Z’n grootste succesperiode kwam in de San Francisco Bay Area, waar hij na een optreden bij de Dutch School Silicon Valley, gevraagd werd door filantroop Henny Nijssen om in 2001 haar Sint te worden voor met name East Bay families bij de prestigieuze Berkeley Marina Yacht Club. Daar kwam later SF Dutch bij onder leiding van Ottilie Cools. Het groeide uit tot twee bomvol gepakte optredens op zaterdag in San Francisco, waarna ’s zondags Berkeley volgde. Daar begon ook het thema Pieten een rol spelen; van Zwarte Pieten naar Veeg Pieten en Regenboog Pieten, en niet te vergeten Tieten Pieten. Bijna werd vergeten waar het om gaat:

Juist: de kinderen! Misschien is zijn grootste verdienste wel geweest, waar hij net de nobelprijs voor de vrede ontliep, de geslaagde toenadering tot Santa Claus!

Hoewel de alcohol uit de poriën van Santa Claus walmde, en ook zijn baardpartij te wensen overliet, ging de Sint toch blijmoedig met hem op de foto. Dit is een waar gebeurd verhaal, dat weet ik zeker, want die Sint was ik! Dit laat onverlet dat woensdag #88 van ‘Uit de Amerikaanse school geklapt’ verschijnt en voorzichtigheid geboden blijft in Covid-land.