Singh en het overheidscircus Jeroen Bosch

Die arme Jaitsen Singh ligt nu aan de beademing weg te rotten in de medische gevangenis van Vacaville in Californië, schreef ik naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant van gisteren. ‘s Avonds kreeg ik van zus Sieta door dat hij niet meer aan de beademing is. Hoera! Wel zeer verzwakt, maar Jaitsen is een vechter.

Voor de beeldvorming!

Mooi stuk in de Volkskrant van gisteren, maar te oppervlakkig. Iedere keer wordt de verantwoordelijke minister (Dekker nu) die erover gaat de kans gegeven om wetmatigheden van heden aan te grijpen die echter toen het erop aankwam, en toen de overheid Singh ongelooflijk in de steek liet, niet van toepassing waren. Daar zou ook PrisonLaw vertegenwoordiger Rachel Imamkhan meer aandacht aan moeten besteden in plaats van keer op keer de afgewezen WOTS regeling van stal te halen. Enfin, sinds 2015 schrijf ik erover; helaas zonder resultaat. Licht tegenstribbelend werd ik als contact van Singh toegelaten tot BuZa, echter wederom geen resultaat. Daarom onderstaand, maar met lichte tegenzin, het legioen dat in de loop der jaren hulp beloofde, hetgeen helaas als papieren tijger bestempeld kon worden.

30 januari 2016: MP Mark Rutte met gouverneur Jerry Brown van Californië. Ons was beloofd dat Rutte aandacht zou vragen voor de situatie van Singh. De grootste kans! Eh, vergeten. Rutte schreef nog wel een bedankbrief waarin hij inderdaad aandacht vroeg. Ligt waarschijnlijk achter de rododendrons. Daarna eigenlijk een bonte rij:

De ijdele minister Koenders.

De jokkende minister Halbe Zijlstra.

Minister ‘Manus van alles’ Blok.

Bla(ag) minister Dekker. En dan een rits van mensen die tijdens hun bezoek aan Californië heel deftig een ‘note verbale’ ten behoeve van Singh aan de gouverneur overhandigden.

Eén van die mensen was minister Sigrid Kaag, hier geflankeerd door de toenmalige Consul Generaal Gerbert Kunst, winnaar van de slapjanus award. Zouden ze nou zo’n schrijven in een zak van de gouverneur gefrommeld hebben? “As u effe tijd heb?” De ombudsman kwam na een initieel positief antwoord uiteindelijk met een door BuZa ingefluisterd negatief besluit. En de koning liet het ook afweten. Maar dat je uiteindelijk afgeserveerd wordt door een blaag als minister Dekker, is toch wel echt triest. Daarom, mocht één van bovenstaande figuren dit lezen, dit is het stulpje waar je Jaitsen Singh (nog) kunt bezoeken.

Daar wordt je nog eens vrolijk van! Lieve lezers (m/v/o) blijf gezond, variëteit is mooi, maar niet dat Britse!