‘Wat als’ – Memories are made of this!

Nadat ik oudste zoon Rick (huwelijk met Liesbeth 29 december) informeerde dat na mijn check up van dinsdag de dokter me informeerde dat ik zijn huwelijk echt wel zou halen, reageerde hij nogal gevoelig. Was even vergeten dat hij er een week of wat geleden mee begon, toen hij me vriendschappelijk in m’n maag porde en zei ‘je piept er niet tussenuit hé?’. Nou ben ik dat helemaal niet van plan, maar dan volgt er zo’n Dean Martin-week van ‘memories are made of this’. Woensdag had ik een lunchafspraak met Martin Corsten, oudste vriend in dienstjaren (60+). Bij mijn favoriete restaurant, De Drie Gekroonde Laarsjes in Loenen, werd het verleden en ‘wat als’ situaties uitbundig besproken. Het is natuurlijk een beetje een koe in z’n reet kijken, maar toch. Met Martin als aangever kon je ons wel uittekenen op toneel:

Ja, die linker met dat haar ben ik echt. Uiteindelijk leidde dat tot een auditie bij de KRO in Hilversum. We zouden daar een satirisch stukje uitvoeren over Vietnam. Nadat ons werd gevraagd om de bladmuziek, zonk de moed ons in de schoenen en flopte onze auditie. Buitengekomen schreeuwden wij uit onmacht ‘Katholieke Rot Omroep’. Het gebouw zweeg in alle talen. Maar achteraf geen ‘wat als’, in ieder geval hebben we het geprobeerd. Zo volgden nog het een en ander, hetgeen ik jullie bespaar. Thuisgekomen meldde LinkedIn dat er een bericht op hun site stond waar ik in genoemd werd. Uiteraard nieuwsgierig. De blog van Mr. Awesome raakte me zeer, juist omdat het 10 jaar geleden begon in San Francisco. Hier de link naar het artikel https://misterawesome.nl/life-after-startup-the-value-of-slow-connections/ zodat jezelf kunt besluiten of je het al dan niet wil lezen, anders lijkt het teveel op zelfpijperij (kan dit nog?). Nieuws van gisteren in honkbalsoftbal.nl:

Bondscoach Hensley Meulens heeft de selectie voor Team Kingdom of the Netherlands voor de vijfde editie van de World Baseball Classic rond. Supersterren als Xander Bogaerts, Didi Gregorius, Jonathan Schoop, Jurickson Profar en Andrelton Simmons vertegenwoordigen ook in deze editie het Koninkrijksteam.

Ook een aantal hoofdklassers uit de Nederlandse competitie zijn geselecteerd. Jongens met een gewoon baantje dus. Daar bedoel ik niets mee, maar toch even een vergelijk met Xander Bogaerts. Recent maakte de San Diego Padres bekend dat er overeenkomst bereikt was met Xander Bogaerts voor de komende 11 jaar voor een bedrag van (ga even zitten) $280 miljoen. Doet toch een beetje denken aan de film ‘De prins en de pauper(s)’. Maar goed, het gaat om bondscoach Hensley Meulens die we hebben leren kennen als een zeer aimabele kerel. Hij werd tot ridder benoemd in het Giants Stadion door (toen) consul generaal Bart van Bolhuis, die me bijna smeekte om tijdens de ceremonie niet mijn A’s pet te dragen. Ook hier de ‘memory’. Ivar en ik bezochten in 2013 in Arizona de lentetraining van ons favoriete honkbalteam de Oakland Athletics (A’s). Eén van de oefenwedstrijden was tegen grote concurrent San Francisco Giants waar Hensley toen hittingcoach was. Na de door de A’s gewonnen wedstrijd (12-5) wilden we Hensley even gedag zeggen en marcheerden langs een rij van hatelijke Giantfans. In het Nederlands riepen we Hensley aan, die ons onmiddellijk herkende en tot totaal onbegrip van zijn fans vrolijk in het Nederlands terug klepte.

Let op, ‘never the twain shall meet’ gaat weer eens niet op. Ivar was in z’n nopjes. Maar vanwege al die ‘memories’ en ‘wat als’ situaties, kreeg ik zo’n beklemmend gevoel van ‘er zal me toch niets gebeuren’. Dat stopte pas toen een ‘wat als’ situatie uit 1986 me duidelijk maakte wat een geluksvogel ik ben. ‘Wat als’ de toenmalige vriend van Astrid wel was meegekomen naar de reünie van Radio Ronde Venen? Had Foxy Foxtrot (ik dus) dan wel z’n kans kunnen grijpen om er met de hoofdprijs, stoere Astrid, vandoor te gaan?

Ik ben blij het grote leed van nu even te doorbreken om dit met jullie te mogen delen. Om het grote leed af te kappen, mag iedereen zijn ‘wat als’ als wens gebruiken en bidden (hopen) dat die daarna uitkomt.