Zomaar een avondje Sparta (Delfshaven)

Over Sparta wil ik het eigenlijk helemaal niet hebben; wat een stelletje ongeregeld, geleid door een coach die denkt z’n spelers mentaal sterk te maken via zijn “Pastoor” methode. Resultaat: een ongeorganiseerde chaotisch slappe brei. Een paar impressies. Sparta’s opbouw:

image

Bij Excelsior’s tweede doelpunt:

image

Enfin, onderweg naar weer een teleurstellende wedstrijd gebeuren er dingen die het verdriet van een verloren potje (later) doen vergeten. Voor Sparta-PSV (2-0 verloren) had ik broer Rob en zoon Ivar een hapje eten beloofd. Dat valt nog niet mee bij de kroegen in Delfshaven. We hadden toch minstens op een overheerlijk broodje bal gerekend, maar kwamen niet verder dan een tosti ham-kaas bij Café ‘Aan Zet’, een heerlijke Rotterdamsch etablissement met dito mensen.

image

Aan de bar troffen wij een (meer dan licht) aangeschoten Rotterdammert die ons gelijk aansprak alsof hij ons al jaren kende. En sommige woorden waren zelfs goed te verstaan! Rob merkte plotsklaps op dat hij wel zeer leek op de auteur van een boek dat in het café te koop was. Zij het een oudere versie. En jawel, het was een bekende straat Rotterdammert die in ‘Cowboy 2’ z’n Rotterdamsche wel en wee aan het papier had toevertrouwd. Na dit bevestigd te hebben schommelde hij met een boekje op me af ter inzage. Zijn gedichtje ‘Nood’ op de achterkant bezegelde mijn aankoop: “In tijden van nood, smaakt de worst ook zonder brood”. Onderstaand de Cowboy (Jos) die een boekje van de toog haalt:

image

“Voor mijn Peter”, droeg hij het aan me op. Nadat hij Ivar op z’n Rotterdamsch waarschuwde om goed voor z’n vader te zorgen, werd hij onder zachte dwang door een vrouwspersoon het café uitgeleid. RTV Rijnmond maakte in 2005 een documentaire over hem dat ver over de 100.000 keer bekeken is. Uiteindelijk is hij helaas een trieste alcoholist met een goed gevoel voor humor, hoewel hij er zelf gelukkig niet zo over denkt. Uit ‘Cowboy 1’: “Beter bier in je bassie als kleren in je kassie. Je hoeft het niet te strijken of te plooien. Je kan het zo naar binnen gooien”. Echter, wanneer Sparta zo blijft spelen ga ik ook die kant op! Maandag: gymnastiekmiddag! Hadden jullie niet gedachte he? Zie onder een foto van de kei goeie ploeg die getraind wordt door voorliggende Juffrouw Olinda.

image

Streng maar rechtvaardig. Mijn conditie is omgekeerd evenredig geworden aan het spelpeil van Sparta, maar dit terzijde. Wekelijks maken buurman Chris (rechts naast mij) en ik de gang naar Nieuw-Loosdrecht om daar vakkundig afgeknepen te worden. Dit is voor aanvang, kun je nagaan hoe we er uitzien na afloop! Het was op een paar gelegenheden na (Sparta) een geweldige week. Dinsdag begon ik als jurylid aan de RSM Erasmus Universiteit ‘Star case’ competitie. De knapste studenten van universiteiten uit Hong Kong, Canada, Singapore, Indonesie, Zwitserland, Australie en ons eigen landje krijgen de kans om een echt bedrijfsprobleem op te lossen binnen resp. 10 en 24 uur.

 image

Echte bedrijven dus; dinsdag ‘Brownies&Downies’; en gisteren Nike. Wat deze studenten produceren binnen genoemde tijden is daadwerkelijk verbazingwekkend. Ik vond het echt een eer om hier een steentje aan bij te mogen dragen. ‘s Avonds voor de buis naar Heerenveen-Sparta gekeken. Strateeg-coach Alex Pastoor had er voor gekozen om maar liefst 5 spelers uit de selectie te houden met het oog op de 6 punten wedstrijd tegen Excelsior. Het kwakkelende Heerenveen won simpelweg met 3-0. De strategische zet van Pastoor werkte zo goed uit dat genoemde spelers gisteren dachten dat ze nog steeds niet hoefden te spelen. De enige speler die hij niet had moeten opstellen, Rick van Drongelen (4 gele kaarten), stelde hij wel op en die liep prompt tegen een gele kaart op. Schorsing dus. Het duo Ketting (invaller) en Breuer was verantwoordelijk voor het tweede doelpunt (zie impressie boven). Wel gaf dit Ivar de gelegenheid om gezellig met hem op de foto te gaan in het vak van de harde kern:

image

Ik beloof het nu niet meer over Sparta te hebben, maar wanneer de harde kern gaat zingen “schaam je kapot”, dan weet je wel hoe diep Sparta gezonken is. Gisteren begon overigens wederom inspirerend bij de Erasmus Universiteit, waarna Ivar, Rob en ik een gezellig partijtje pool biljart hebben gespeeld. Daarna….eh nee, daar hebben we het niet meer over, laten we het hebben over belangrijke zaken, zoals Jaitsen Singh. Terwijl we ons voorbereiden om wederom een verzoek tot gratie in te dienen, moge het duidelijk zijn dat er geld nodig is om Amerikaanse advocaten te kunnen bekostigen. Stort daarom bij www.geef.nl en druk nu op Singh Dat zou mijn weekend nog eens goed maken na al dat gedoe bij…ik bedoel te zeggen na drie verloren wedstrijden binnen een week. Laten we voor Singh scoren!